Fauna na zahradě

Dlask tlustozobý

dlaskkČasto jej spatříme u krmítka, kde v zimních měsících hledá potravu. Dlask tlustozobý je mohutnější pták s masivním zobákem a medově zbarveným peřím. Obývá světlé listnaté lesy, patří k častým obyvatelům parků a také zahrad situovaných nedaleko lesa. Patří do čeledi pěnkavovití (Fringillidae) a dosahuje délky 15 až 17 cm. Má výrazný, velmi silný zobák uzpůsobený k louskání tvrdých pecek a semen. Světle medové peří směrem na záda tmavne, křídla má černo-hnědá s modrým nádechem a výraznou, bílou kresbou. Má velké hnědé kulaté oči, které lemuje černo-bílá maska přecházející v náprsenku. Krk dlaska zdobí bílý proužek.

 

V dubnu se líhnou mladí

dlaskV dubnu si staví hnízdo z klacíků vysoko v korunách stromů. Začátek měsíce samice snáší 4 až 6 modrých, šedě a fialově skvrnitých vajec. Na vejcích sedí samice, většinou sama a po 12 až 14 dnech se líhnou mláďata. Samec během těchto dvou týdnů zajišťuje potravu. Mláďata krmí oba rodiče, přinášejí semena a také hmyz. Na podzim odlétají na jih, kdežto na našem území přezimují dlasci ze severu.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

24

červen

Svátek má Jan

Během klesajícího měsíce sbíráme a sušíme bylinky.

Zvěrokruh

Ve 0.08 vstupuje Měsíc do znamení Raka

vychází

zapadá

03:54

20:15

04:27

20:26

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner