Fauna na zahradě

Červenka obecná

cervTouto dobou samečci červenek už vytrvale zpívají a hájí si svá budoucí teritoria. Červenka obecná (Erithacus rubecula) je hojně se vyskytující, 14 až 16 cm velký ptáček. Poznáme ji podle charakteristického červeno-bílého zbarvení bříška a hlavy. Červenka má dlouhé tenké nohy opatřené drápky. V lesích, parcích a zahradách obývá husté podrosty. Na zimu většina populace odlétá do Severní Afriky, část ale přezimuje u nás – to jsou většinou starší samečkové, jejichž silný zpěv nás pak zaujme v brzkém jaru.

 

Samička sama staví hnízdo

cervenkaČervenka se živí převážně hmyzem a jeho larvami, na podzim a na jaře sbírá semena a plody rostlin. Hnízdo staví samice – a to na zemi ve vysoké trávě, skryté mezi kameny, anebo také v dírách v zemi. Na stavbu hnízda sbírá stébla trávy, kořínky i chlupy zvěře. Do hnízda pak samice snáší 5 až 7 žlutých, červeně kropenatých vajec. Na vejcích sedí sama a sameček ji celou dobu krmí. 13 až 14 dní potom potrvá, než se mláďata vyklubou; mladé po vylíhnutí živí oba rodiče.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

29

duben

Svátek má Robert

Ve dnech Blíženců nezaléváme pokojové rostliny.

Zvěrokruh

Po celý den je Měsíc ve znamení Blíženců

vychází

zapadá

04:42

19:17

07:10

22:57

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner