Fauna na zahradě

Křeček polní

krecekkV zahradě už nějakou dobu můžete narazit na křečka polního (Cricetus Cricetus). Přes zimu byl schovaný ve své noře a v březnu poprvé po dlouhé době vylezl na povrch. Touto dobou už pilně hledá potravu. Křeček polní, příbuzný hrabošů, má asi 20 až 30 cm dlouhé tělo a 3 až 6 cm dlouhý ocásek. Jeho tělo je kryté rezavě hnědou srstí, na hlavě a hrudi vynikají bílé skvrny a na tlapkách má křeček bílé ponožky.

 

Velké spižírny v podzemních norách

krecekObývá pole a trvalé travní porosty nížinných oblastí. Dělá si nory hluboké 30 až 60 cm; ty slouží nejen jako útočiště před dravci, ale také jako rozsáhlé spižírny. Křeček v nich ukládá potravu - obilí, řepu, hrách či brambory.

Křeček polní je aktivní během noci; po setmění vylézá z nory, aby hledal potravu. Tu si schovává v lícních torbách. Kromě různých plodin vyhledává také žížaly, hmyz a dokonce drobné obratlovce, především mláďata.

Samice vrhá v doupěti dvakrát až třikrát do roka 6 až 18 mláďat. Ta se rodí slepá a prohlédnou až po dvou týdnech.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

19

říjen

Svátek má Michaela

Dny Vah při ubývajícím měsíci jsou vhodné pro podzimní výsadbu růží.

Zvěrokruh

Po celý den je Měsíc ve znamení Vah

vychází

zapadá

06:31

17:02

05:44

17:22

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner