Fauna na zahradě

Bělásek zelný

Bělásek zelnýVětšinou se vyvíjejí dvě generace motýlů. Zatímco housenky první generace žijí na jaře na planých brukvovitých rostlinách, druhá generace se líhne začátkem léta a má spadeno na kulturní brukvovité rostliny. Napadá všechny košťáloviny, ale také řepku a řepu.

Lumek velkýK přirozené regulaci výskytu housenek běláska napomáhají hlavně lumci. Dlouhým bodcem na zadečku kladou vajíčka do živých housenek. Uvnitř housenek se vyvíjejí larvy hmyzu, které svého hostitele pomalu vyžírají.

 

Člověk, který je ochotný zahradničit podle přírody, má několik možnosti, jak běláska přelstít.

 

Preventivní opatření

Housenka běláskaSmetanově bílé a černě skvrnité housenky běláska lákají rostliny s obsahem hořčičného oleje. Silné cizí vůně, které přehluší známé signály, mohou housenky zmást tak, že se od „cílových" rostlin odvrátí.

 

„Iritující" smíšení kultury

V záhonu s košťálovinami působí rajčata a celer svými intenzivními pachy zmatenou reakci motýlů. Také aromatické byliny, jako jsou například tymián a šalvěj, odklánějí bělásky od žádoucích rostlin.

 

Jícha z listů rajčat

Dvě plné hrsti čerstvých listů rajčat (velmi dobře použitelné jsou vylamované postranní výhony) mírně rozmačkejte a přelijte 2-3 litry vody. Asi po třech hodinách studený výluh sceďte a v nezředěném stavu postřikujte na rostliny košťálovin. Tento obranný zásah se musí během letu bělásků opakovat po dvou dnech, aby se účinek nezeslabil.

 

Sběr vajíček a housenek

Vajíčka běláskaV době, kdy bělásci létají, pravidelně kontrolujte záhony s košťálovinami. Často škodám zabráníte již tím, že pravidelně posbíráte žlutá vajíčka nebo mladé, líhnoucí se housenky.

Preparáty s obsahem Bacillus thuringiensis

V případě nouze lze koupit tyto preparáty. Prášek se podle předpisu rozpustí ve vodě a hned se postřikuje na housenky běláska. Bakterie preparátů rozrušují střevní stěnu housenek, takže housenky přestávají žrát a hynou během krátké doby. Preparáty s obsahem Bacillus thuringiensis působí selektivně a jsou tedy příznivé pro životní prostředí. Kromě housenek běláska účinkují i na některé jiné škůdce (píďalka podzimní), ale jsou neškodné pro včely a pro jiný užitečný hmyz.

 

Zdroj: Publikace Zahrada, nakladatelství BETA

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner