Fauna na zahradě

Krmítko je prostřený stůl pro opeřence

Ptáci v ziměNaše zahrady jsou místem pobytu bezpočtu krásných a zajímavých ptačích druhů. A dokonce mnohé z nich nám zpestřují i výhled z tepla pokoje do zimní přírody, protože neodlétají a vzdorují od podzimu do jara sněhu i mrazu. Pokud zimující ptáčky přikrmujeme, pomůžeme jim ve zdraví přežít zimu. Oni se nám na oplátku předvedou v celé své kráse pěkně zblízka – za oknem je spatříme tak, jak je v příznivějším ročním období ani neuvidíme.

Kdy s krmením začínáme

Ptáci v ziměPtáky krmíme při déletrvající vysoké sněhové pokrývce nebo za silnějších mrazů. Za mírného počasí si nestěhovaví ptáci najdou potravu sami. Čím pestřejší jídelníček jim nabídneme a čím bude okolí krmítka ptákům přirozenější, tím více druhů budeme pozorovat. Denními hosty krmítek jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí a polní a kos černý. Ojediněle se objevují čížek lesní, stehlíci, sýkora úhelníček, sýkora babka, brhlík lesní, pěnkava jikavec, pěnkava obecná, hýl obecný, dlask tlustozobý, drozd kvíčala, cvrčala, červenka a strakapoud velký. Za nejvzácnější ozdobu krmítek je ornitology považován brkoslav severní.

 

Krmítko je výzva pro zahradní kutily

Výroba krmítka je jednoduchá a každý šikovný zahradník si s ní poradí, někteří postaví i skutečné konstruktérské perly. Anebo naopak zvolí bezpracné řešení – návštěvu obchodu.

Ptáci v ziměBěžným materiálem pro výrobu krmítka je dřevo, ale jeho jednotlivé části, zejména stříšku, můžeme vytvořit také z kovu nebo umělé hmoty. Na velikosti a tvaru krmítka nezáleží - mělo by být dostatečně prostorné, aby umožnilo přístup k potravě také větším ptačím druhům, například kosům. Důležitá je především velká stříška, která chrání potravu před vlhkem a sněhem. Základnu, kam ptáčkům potravu servírujeme, musíme opatřit asi dvoucentimetrovou zábranou, aby vítr nesmetal potravu na zem.

 

Vyrobené krmítko ukotvíme do země na klidném a pro ptáky přehledném místě, minimálně 1,5 metru nad zemí a alespoň 2 metry od nejbližšího stromu. Případně je zavěsíme na strom pomocí drátu nebo provázku za větev. Tím ochráníme ptáky před kočkou, kunou nebo jinými predátory.

Ptáci v ziměTukové krmítko zhotovíme z převráceného květináče, poloviny skořápky kokosového ořechu nebo boPtáci v ziměrové či smrkové šišky. Květináč zalijeme tukovou směsí (rozehřátý tuk se semínky či drcenými ořechy) a necháme vychladnout a ztuhnout, šišku do této směsi namočíme. Taková krmítka zavěšujeme na místa, kam nesvítí slunce, aby se tuk nerozpustil.

 

Ptáci v ziměPro zrnožravé ptáky sbírající potravu na zemi (strnadi, pěnkavy) je možné vytvořit také stříškový zásyp. Jde o dřevěnou stříšku rozměrů přibližně 1x1 m, kterou umístíme na čtyři kůly, přední kůly asi 60-80 cm vysoké, zadní jen 20 cm, případně stříška může sahat až na zem. Přístřešek zřizujeme opět na dostatečně přehledném místě, chráněném proti nepříznivým klimatickým vlivům.

 

Chceme-li našim opeřeným přátelům na zahradě prospět dlouhodobě, vysázíme v ní živý plot a keře z domácích druhů jako jsou hloh, svída nebo jiné. Poskytnou jim také v zimě přirozenou potravu a ochranu.

 

Co (ne)patří do ptačího jídelníčku

Ptáci v ziměZ potravin konzumovaných lidmi můžeme ptákům nabídnout ovesné vločky, strouhanou housku (bez soli!), maso (nakrájené na kousky), strouhanou mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj. Použít můžeme i jakákoliv semena (slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko, řepka), velice vhodná jsou drcená jádra vlašských a lískových ořechů. Přímo speciální míchané směsi pro krmení ptáků zakoupíme také v obchodech. Naopak v přírodě můžeme nasbírat různé plody a bobule: jeřabiny, plody bezu černého, hlohu, rakytníku, břečťanu či svídy, semínka bodláků a jiné. Ideálním krmivem do zásypu je tak zvaná zadina - odpad od mlátiček a čističek obilí, obsahující především semena plevelů.

 

V žádném případě se prostřednictvím krmítka nezbavujeme kuchyňského odpadu a zbytků, určitě vyhodíme i zkažená a hnijící krmiva. Pokud je však krmení napadeno hmyzem, naopak se stane vítanou pochoutkou. Ptáky také nekrmíme slanými, kořeněnými a uzenými výrobky ani přepáleným lojem! Stejně tak suchými těstovinami – v trávicím systému ptáků bobtnají a ucpou některým druhům volata. Nebezpečné jsou i kynuté výrobky. Zásadním kritériem je neposuzovat potřeby ptáků podle toho, co chutná nám. Taková potrava totiž ptákům způsobuje zažívací potíže a může vést až k jejich úhynu.


Ptáci v ziměPtáci v ziměBudováním krmítek se volně žijícím opeřencům odvděčujeme za radost a užitek, které nám přinášeli v průběhu zahrádkářské sezóny. Odměnou naopak pro nás bude pestrý život na zahradě i v zimě.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner