Jak se co dělá

Výsadba živého plotu ze zimostrázu

buxus_semperBuxus je výbornou dřevinou pro vytvoření neprůhledné clony. Jemná textura listů a svěží zeleň dá vyniknout architektuře domu, i proto nachází uplatnění v parteru stavby. Zimostráz vždyzelený (lat. Buxus sempervirens) je stálezelený rostoucí keř pocházející ze Středozemí. Roste pomalu, v dospělosti dosahuje asi 3 metrů. V našich podmínkách bezpečeně přezimuje. Mladé rostliny je potřeba chránit po dobu dvou let po výsadbě. Zimostráz nemá žádné zvláštní nároky na půdu ani vláhu.

Pokud nemrzne nebo v následujících dvou měsících nenastanou velká horka, je vhodné sázet. Doporučuje se sázet na jaře, poté co rozmrzne půda. Rostliny pak mohou využít půdní vláhy, která se nashromáždila v průběhu zimy. Dalším termínem je konec léta (časný podzim), aby rostliny stačily zakořenit, než přijdou mrazy (t.j. 2-3 měsíce před prvními mrazy).

 

Technologie výsadby

buxusK dosažení hustého živého plotu je potřeba zvolit systém sázení do trojsponu. Rostliny jsou sázené ve dvou řadách a střídají se. Vyhloubíme rýhu hlubokou asi 40 cm a širokou 60 cm ve tvaru lichoběžníku. Po stranách je povrch zdrsněn rýčem, tím zajistíme rychlejší zakořenění. Na dno rýhy položíme vrstvu štěrku jako drenáž, která bude odvádět přebytečnou vodu. Poté ji z jedné třetiny naplníme substrátem. Na každé straně zapíchneme do půdy kolíky a napneme provázek. Podél vyznačené osy plotu sázíme sazenice s rozestupy 60-90 cm.

Postupně dosypeme zbývající substrát, do kterého lze přidat dlouhopůsobící hnojivo pro dřeviny. Půdu dobře upěchujeme a uvolníme kořenové krčky přestřižením drátu zemního balu (jinak by došlo k zaškrcení během růstu). Poté rostliny důkladně zalijeme a výsadbu zamulčujeme kůrou nebo říčním štěrkem. Nakonec položíme kapkovou závlahu.

 

Následná péče

Buxus_sempervirens_1Jako každá stálezelená rostlina potřebuje také buxus zalévat i v zimě (jestliže nemrzne). Keř zhoustne, pokud je pravidelně stříhaný. Doporučuje se 2 až 3 roky po výsadbě zastřihnout do požadovaného tvaru, později stačí stříhat jednou ročně, nejlépe v srpnu. Přihnojování můžeme provádět se zálivkou; vhodné jsou přírodní přípravky na bázi mykorhizních hub, domácí kompost a dlouhopůsobící hnojivo pro dřeviny Osmocote.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner