Jak se co dělá

Bělení řapíkatého celeru a další tipy

Řapíkatý celerCeler známe spíše jako kořenovou „polévkovou" zeleninu, méně známý je druh řapíkatý, z něhož se konzumují právě řapíky. Aby jejich chuť byla ještě jemnější a sladší, je vhodné jej od konce léta začít bělit. Jednou z možností je nakopčení lehčí půdy podobně jako u pórku, jednodušší a čistší je zabalení nadzemní části do tmavého papíru nebo lepenky na dobu asi tří týdnů. Před prvními mrazy je třeba celer i s kořeny vyjmout z půdy a zkonzumovat či zamrazit, případně uložit do vlhkého písku, v němž vydrží čerstvý až do prosince.
Vyséváme odolné letničky

 

ČernuchaNěkteré druhy letniček jsou natolik odolné, že snadno přežijí zimu jako malé rostlinky – například vlčí mák, černucha (na obrázku), kalifornský mák, mokřadka nebo ostrožka. Rostliny vyseté v září vytvoří ještě před příchodem zimy malou listovou růžici podobně jako dvouletky, příští rok pak vykvetou o něco dříve a většinou bohatěji než tytéž rostliny z jarních výsevů. Před příchodem silnějších mrazů nezapomeneme zakrýt záhon chvojím nebo netkanou textílií.

 

Jak skladovat semena

Skladování semenKdo dává přednost sběru semen letniček a jejich výsevu příští rok na jaře, měl by vědět, že o míře klíčivosti rozhoduje nejen kvalita semene a jeho správné vyzrání, ale také způsob skladování. Důležité je především sucho a nízká teplota, pokud možno za minimálního přístupu vzduchu. Pro domácí podmínky jsou nejvhodnější malé zavařovací lahvičky se šroubovacím uzávěrem, který má po vnitřním obvodu gumové těsnění. Lahvičky musejí být důkladně vymyté, semena suchá a vyzrálá. Ideální teplota pro skladování je 0-10°C, tedy například v dolní části chladničky. Semenům škodí také kolísání teplot a nadbytek světla.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner