Jak se co dělá

Zelený koberec chystáme k zimnímu spánku

Trávník před zimouVšichni máme ještě v živé paměti, jak vypadaly okrasné trávníky po letošní dlouhé a na sníh bohaté zimě. Vyležená kola od dlouho odtávajícího sněhu se objevila i tam, kde se majitelům podařilo během roku vypěstovat svěží a hustý trávníkový porost. Jak tedy připravit trávník na novou zimu tak, aby ji přežil v co nejlepší kondici?

Trávník před zimouPři podzimním hnojení trávníků nebudeme používat hnojiva s vysokým obsahem dusíku (ledek amonný, Trávníkové hnojivo Agro CS nebo Expert na trávníky), ale využijeme speciální podzimní hnojiva se zvýšeným obsahem draslíku (například Expert Podzim), která podporují vyzrávání buněk v listech trav, zpevnění jejich struktury a zahuštění rostlinných šťáv v průběhu podzimu. Kdo začal přihnojovat hnojivem Expert Podzim už v červnu, neměl významnější problémy s poškozením trávníku suchem. Složení tohoto hnojiva totiž napomáhá i lepšímu hospodaření s vodou právě v suchých měsících.

 

První dávku hnojiva na podzim aplikujeme v září, a to zhruba 35g /m2, v říjnu pokračujeme dávkou 30g/m2 a poslední přihnojení provedeme do poloviny listopadu v dávce 25g/m2. S posledním hnojením můžeme jednou za čtyři roky aplikovat také Dolomitický vápenec pro úpravu pH půdy jako prevenci výskytu mechu. Takto připravený trávník běžnou zimu bez problémů přečká. Pokud nezměníme systém hnojení, rostliny budou díky vysokému obsahu dusíku v hnojivech vytvářet měkké, nevyzrálé, sytě zelené listy a první mrazík je výrazně poškodí.

 

Samotné hnojení nestačí

Trávník před zimouPokud bude zima úporná jako v letošním roce, ani nejlépe vyhnojený trávník nezůstane bez poskvrny. Musíme mu pomoci fungicidní clonou. Dobře vyhnojený, posečený a odplevelený trávník před zimou ošetříme proti plísni sněžné a dalším chorobám listů přípravkem s účinnou látkou azoxystrobin. Tuto látku obsahuje například přípravek Ortiva. Preventivní ošetření provedeme těsně před zámrazem a další ošetření na jaře po odtání sněhu. Aplikujeme plošným postřikem v dávce 10 ml přípravku na 8-10 l vody na 100 m2, maximálně však dvakrát za rok. Takto ošetřený trávník není vhodný ke zkrmování domácími zvířaty a po dobu deseti dnů omezíme také vstup domácích mazlíčků na ošetřenou plochu.

 

 

Kondici trávníku zvýší prořezání a provzdušnění

Vertikutace je vertikální řez trávníkového drnu. Provádí se speciálními vertikutačními hráběmi, na větších plochách motorovým vertikutátorem. Nože se zařezávají do hloubky 1-5 mm kořenové sféry, čistí travní drn od odumřelé travní hmoty a umožňují přístup vody, živin a světla do trávníku. Vyhrabané zbytky hmoty je nejlépe kompostovat. Po tomto zásahu je důležité přihnojení trávníku nejlépe plným kombinovaným hnojivem.

Aerifikací se rozumí provzdušnění půdy aerifikačními vidlemi nebo aerifikačním válcem. Duté hroty tohoto nářadí pronikají do hloubky 100-120 mm, odkud na povrch vynášejí válečky půdy. Vzniklé otvory se zasypávají ostrým křemičitým pískem, čímž dochází k úpravě vzdušných a vodních poměrů v půdě. Provádíme ji v případě silně utuženého travního drnu a půdy, nebo při povrchovém přemokření.

 

O zdravotním stavu trávníku rozhoduje i výsev

Trávník před zimouKonec léta a začátek podzimu je doporučované období pro zakládání všech typů trávníků a dosev starších trávníků poškozených letními přísušky. Pokles teplot, silnější ranní rosy a častější dešťové srážky umožňují zakládání trávníků nebo jejich dosev od poloviny srpna do konce října. V tomto případě trávník dobře vzejde a do zimy se plně zapojí. V případě, že jsme trávník z různých důvodů nuceni zakládat ještě později, například v listopadu či prosinci, než začne mrznout, travní rostliny sice již nevzejdou, ale na jaře s prvním oteplením dojde k jejich intenzivnímu růstu.

 

Základem je dokonalá zahradnická příprava půdy před výsevem osiva. Odstraníme kameny a jiné nežádoucí předměty a pozemek urovnáme tak, abychom mohli následně půdu řádně prokypřit do hloubky 12-15 cm, případně ji můžeme vylehčit středně jemným pískem. Do půdního profilu aplikujeme zásobní hnojení fosforem a draslíkem. V předseťové přípravě rovněž zapravíme potřebné živiny (NPK) v dávce 30-50 g/m2. Vzešlé plevely likvidujeme mechanicky nebo opakovaným chemickým zásahem - osvědčenými přípravky jsou Roundup, Touchdown a Dominátor.

 

Výběr travní směsi

Trávník před zimouZákladem úspěchu pěstování každého trávníku je ujasnění si účelu, kterému bude sloužit (okrasný, zátěžový, reprezentační, golfový, do stínu, do sucha atd.). Podle toho nakupujeme příslušnou travní směs. Měli bychom také dobře zvážit své možnosti péče o trávník, jako je četnost sečení, zavlažování, přihnojování a případně i prořezávání a provzdušňování. Musíme si uvědomit, že každá travní směs vyžaduje jiné, často odlišné ošetřování, zejména výšku pokosu, frekvenci sečí a zatížení pohybem osob či zvířat.

 

 

Osivo vyséváme secím strojkem nebo ručně na široko. Při ručním výsevu je vhodné osivo rozdělit na dva stejné díly. První díl osiva vyséváme podélně a druhý díl kolmo na první. Tím docílíme rovnoměrného výsevu. Po výsevu osivo lehce zapravíme hráběmi do hloubky 2-3 mm, povrch půdy utužíme například zahradním válcem. Jemně zavlažujeme až do vzejití travních rostlin. Nově založené trávníky poprvé sekáme při výšce přibližně 15 cm, vždy ostrým nástrojem. Zkracujeme je maximálně o třetinu délky.

Trávník před zimouNezapomeňme, že o tom, jaký trávník budeme mít na zahradě příští rok, rozhodujeme už teď, kdy nastává podzim a blíží se zima.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner