Jak se co dělá

Bylinky ze supermarketu nevyhazujte

27609vareni-a-stolovani-bylinkypouziti-foto-2Zatímco dříve se petržel, bazalka, šalvěj či pažitka prodávaly sklizené ve svazečcích, dnes najdeme v supermarketech živé rostliny v malých květináčích. Má to řadu výhod – v obchodě vydrží déle čerstvé a také doma je můžeme pěstovat za oknem, protože většinou nespotřebujeme celou rostlinu najednou. Když sklidíme i poslední lístek, nemusíme bylinky vyhazovat. Vysadíme-li je do truhlíku nebo na venkovní záhon, znovu obrostou a poslouží nám minimálně ještě jednou. 

Co všechno dokáže bazalka

04Především italská kuchyně se bez této byliny neobejde a hojně ji využívá do těstovin a salátů. V zahradě potřebuje bazalka teplé, slunné místo a pravidelné přihnojování. Na začátku vegetace zaštipujeme, aby se hojně rozvětvila, později je lepší sklízet jen jednotlivé lístky bez stonku. Vyzkoušejte ji do bramborového salátu, hustých polévek, sekané, do omelety a k rajčatům. Pokud ji chceme uchovat na zimu, je vhodnější ji zamrazit než sušit.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner