Jak se co dělá

Sklizeň mrkve a mrkvové dobroty

101Není nad doma vypěstovanou kořenovou zeleninu! Mrkev patří pro svou chuť a možnosti využití k nejoblíbenějším a s mrkví v kuchyni se dá opravdu kouzlit.

Co jste o mrkvi možná nevěděli

Správná sklizeň a skladování nám zajistí tuto sladkou a zdravou zeleninu přes celou zimu. Obsahuje mnoho nezastupitelných vitamínů, jako je betakaroten (provitamin vitaminu A), dále D, E a K. Také má vysoký obsah vlákniny, dále v mrkvi nalezneme lecitin, draslík, vápník, železo, měď, fosfor, jód aj. Zajímavostí je, že mnoho blahodárně působících látek je pro nás lépe přijatelných až po kratší tepelné úpravě. A protože ty nejdůležitější vitaminy jsou rozpustné jen v tucích, je dobré při konzumaci mrkve zasyrova přidat kapku oleje.

 

O sklizni mrkve, ale také o nápadech při jejím zpracování

Kořenová zelenina je velmi otužilá, většina pozdních odrůd vydrží v zemi až do konce října. První mrazíky vstoupily do zahrady, ale kořenové zelenině tyto krátkodobé poklesy teploty nijak nevadí. Mrkev sklízíme až s příchodem silnějších mrazů.

Pro delší skladování ukládáme pouze zdravé a neporušené kořeny, zbylou mrkev je dobré ihned spotřebovat. Sklizeň provádíme ručně nebo opatrně rycími vidlemi tak, že mrkev nejdříve nadzdvihneme, odkroutíme zelenou nať, uložíme ji do bedýnky s vrstvou vlhkého písku a na kořeny navrstvíme další vrstvu, aby se zamezilo jejímu prosychání. Nejvhodnějším místem pro skladování je větraný sklep s vysokou vzdušnou vlhkostí.

 

Kouzlíme s mrkví v kuchyni

Karamelová mrkev

Ingredience: 1/2 kg mrkve, 40 g másla, 2 lžíce medu, česnek, sůl

Postup: Mrkev nakrájíme na tenká kolečka nebo hranolky (ty jsou tak nějak efektnější), vhodíme na máslem lehce vytřenou rozpálenou pánev, osolíme, podlijeme trochou vody dusíme dokřupava, nebo doměkka – jak má kdo rád.
Přidáme zbytek másla a jakmile se rozehřeje, vlijeme med a necháme zkaramelizovat. Stále mícháme a dochutíme strouhaným česnekem a solí. Lze také vytvořit variaci bez česneku, s rozinkami, krájenými jablky a kari. Takto upravenou mrkev lze podávat k různým druhům mas, pečenému kuřeti, kachně, hovězímu či vepřovému.

 

Marinovaná mrkev po Francouzsku

Ingredience: 500 g mrkve, 200 ml vody, 100 ml bílého vína, 1 lžička cukru, 1-2 stroužky česneku, 8 lžic olivového oleje, vinný ocet (asi 2 lžíce), tymián, bobkový list, 1 lžíce jemně nasekané petrželky, pepř, sůl 1-2 lžičky hořčice (nejlépe dijonské)

Postup: Smícháme veškeré suroviny na marinádu, tzn. vše mimo mrkve a hořčice. Uvedeme k varu, přidáme podélně rozčtvrcené mrkve a uvaříme je téměř doměkka, nebo lépe řečeno dokřupava.
Mrkev vyjmeme, naservírujeme na talíře a do horké marinády vmícháme hořčici. Ochutnáme a dochutíme.

Marinádou přelijeme mrkev a podáváme buď teplé anebo studené, dobře vychlazené.

 

Hrnkový recept na mrkvový dort

Ingredience: 1/2 hrnku krystalového cukru,1/2 hrnku oleje (lehkého, neutrálního), 1 hrnek krupičkové mouky, 1/2 hrnku posekaných vlašských nebo pistáciových ořechů, 2 hrnky nastrouhané mrkve, 3 celá vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička skořice, z 1/2 citronu kůra i šťáva

Poleva:100-120 g smetanového měkkého sýra, 2 lžíce másla, 1 a 1/2 hrnku mletého cukru, 1 lžíce vanilky

Postup: Mrkev, cukr, lehce rozšlehaná vejce, kůru a šťávu, ořechy a olej promícháme v míse. Prosejeme mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí a dobře zamícháme do mrkvové části.

Dortovou formu vymastíme máslem, nebo olejem, vysypeme moukou a rozetřeme do ní těsto. Předehřejeme troubu na 180°C a pečeme asi 50–60 min. (otestujeme dřevěnou špejlí).

Poleva: Všechny přísady ušleháme dohromady a pomažeme polevou. Dortík můžeme také potřít citrónovou cukrovou polevou a posypat nasekanými pistáciovými oříšky.

 

Více receptů naleznete na www.labuznik.com

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

17

srpen

Svátek má Petra

Dny Blíženců jsou vhodné pro výsadbu popínavých rostlin.

Zvěrokruh

Ve 18.14 vstupuje Měsíc do znamení Raka

vychází

zapadá

04:56

19:17

00:04

15:52

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner