Knihovnička

Království bylinek v permakulturní zahradě

Kralovstvi_bylinek_v_permakulturni_zahrade_OBALKAUnikátní knižní novinka o alternativních trendech zahradničení v souladu s přírodou, která představuje aktuální trendy v alternativním zahradnictví. Kniha přináší návody pro plánování, realizaci a péči o takzvanou „bylinkovou spirálu" představující moderní prvek zahradnictví, vycházející z konceptu permakultury Seppa Holzera – průkopníka tohoto alternativního stylu zahradnictví. Zásadami permakultury jsou vlastně úplně jednoduché přirozené postupy, které zahradník používá místo boje proti přírodě, plevelům, škůdcům či špatným podmínkám.
Permakultura vychází z hlubokých znalostí přírodních zákonitostí a schopnosti využít je k prospěchu rostlin, zvířat i lidí žijících na pozemku, tedy i k prospěchu celé přírody.

Autoi_-_sourozenci_Claudia_a_Josef_Andreas_HolzeroviJosef Andreas a Claudia Holzerovi, společně se zahradním architektem Jensem Kalkhofem rozvíjejí a zdokonalují koncept permakultury Seppa Holzera. Přitom neteoretizují, mají bohaté znalosti i zkušenosti a všechny nabízené postupy si již sami vyzkoušeli v praxi.

Bylinkova_spirala_-_grafikaKralovstvi_bylinek_Klimaticka_zahrada_v_lete_PICT3499Kniha názorně vysvětluje správnou výstavbu a založení bylinkové spirály, která je prvkem moderního alternativního zahradnictví s rozmanitými možnostmi realizace od terasovitých zahrad přes bylinkové záhony, živý bylinkový nábytek a suché zídky až ke kráterovým neboli klimatickým zahradám. Bylinkové spirály si mohou najít své místo i v malých zahradách a mohou být ozdobou téměř každého kousku zeleně, včetně zeleně uprostřed velkoměst.


 

Kralovstvi_bylinek_Ilustrace_MG_0194Zpracovani_-_bylinkovy_olej_s_materidouskou_a_yzopemKniha se částečně věnuje také skrytým hvězdám každé zahrady – bylinkám a jejich mnohostrannému využití v kuchyni, v přírodním léčitelství a lékárnictví.

 

Sepp Holzer:

Sepp_Holzer„Člověk má mnoho možností, i ve velkoměstě, musí jen chtít. Pak najde cestu a najde si i čas. Říkat neustále, že nemáte čas, to je jen výmluva. Ten, kdo to říká, nemá čas žít a nejvíce potrestá sám sebe. Tím, že vyrůstáme izolovaní od přírody a jejích obyvatel, ztrácíme jakýkoli bezprostřední vztah k našemu okolí. Naopak, život v symbióze s rostlinami, živočichy i lidmi nám umožňuje nabývat zkušenosti a vybízí nás k tomu, abychom jednali jako myslící bytosti. Pozorováním všeho živého kolem sebe člověk zjistí, že příroda je dokonalá a že tvůrce pamatoval na všechny; že všechno je propojeno vzájemnými vztahy a není tady co zlepšovat. Úkolem člověka je tento stav uchovat." 


O autorech knihy

Kralovstvi_bylinek_Ilustrace_MG_4994Kralovstvi_bylinek_Ilustrace_MG_5036Josef Andreas Holzer, syn Seppa Holzera, uskutečňuje své záměry jako zemědělec na Krameterhofu a své zkušenosti uplatňuje na projektech po celém světě.

Claudia Holzer, dcera Seppa Holzera, zrevitalizovala statek Probsthof a zemědělské plochy přeměnila na permakulturní krajinu. Probsthof teď slouží jako vzdělávací centrum pro praktikanty kurzů permakultury Seppa Holzera. Společně s bratrem je spoluautorkou knihy „Sepp Holzers Permakultur" (česky vyšla v roce 2010 pod názvem „Zahrada k nakousnutí. Permakultura podle Seppa Holzera").

Jens Kalkhof jako zahradní architekt již mnoho let zavádí permakulturu Seppa Holzera do praxe.

 

Kniha „Království bylinek v permakulturní zahradě" má 240 stran, vyšla v Nakladatelství Knihkupectví CZ s. r. o. v nákladu 2000 výtisků a je k dostání ve většině českých knihkupectví.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner