Rostlina měsíce

Plamenka

Phlox Light Pink FlameKe vzpomínce na babiččinu předzahrádku s vysokou starou jabloní neodmyslitelně patří trsy bílých a růžových plamenek, které hlavně večer vydávaly příjemnou kořenitou vůni. Nápadné květy plně vystihuje rodové jméno Phlox, odvozené z řeckého výrazu pro oheň nebo plamen. Botanický rod plamenek je druhově velmi rozmanitý, spadají do něj také nízké letničky a skalničky.

Phlox Starfire Mezi nejvýznamnější vytrvalé, v létě kvetoucí druhy patří zejména plamenka latnatá a její hybridy. Původně karmínově červené trvalky rostly volně na otevřených pláních, v řídkých lesích a v blízkosti řek ve východní části USA. Od konce 19. století šlechtitelé obohatili nabídku bezpočtem kultivarů, mezi nimiž najdete od čistě bílých přes jemně růžové až po sytě fialové a dokonce namodralé, často je oživují uprostřed barevná očka. Existují také odrůdy s panašovaným listem. Liší se i výškou a dobou kvetení, takže při vhodném výběru odrůd vás budou těšit postupně od června do září.

Phlox paniculata Fujiyama

 

V trvalkových záhonech je skvěle doplní denivky, rudbekie, krásnoočka a vlnící se traviny, jako třeba ostřice. V teplých polohách se jim bude lépe dařit spíše v polostínu. Na hnojení nejsou náročné, ale trochou vyzrálého kompostu na jaře nepohrdnou. Pokud si je budete chtít namnožit, na jaře při velikosti výhonků asi 3-5 cm odřízněte mladé rostlinky ostrým nožem co nejblíže u kořene a zapíchejte do květináčů s kompostem a pískem. Přikryté sklenicí a přistíněné proti prudkému slunci v pařeništi nebo za oknem snadno koření. Po rozsazení se na trvalé stanoviště dávají na podzim nebo na jaře, kdy se větší trsy množí snadno i dělením.

 

plamenkaNenáročné, zcela mrazuvzdorné a dlouhověké floxy někdy trpí houbovými chorobami, hlavně padlím a poškozením háďátky. V poslední době se proto šlechtitelé s úspěchem zaměřili na odolnost proti nemocem a škůdcům.

 

Botanické jméno: Phlox paniculata

Původ: východ USA

Růst: trvalka, výška 50-120 cm, šířka trsů až 80 cm

Květ: bílý, odstíny růžové, červené, oranžové, fialové, jednobarevné nebo s odlišným středem

Nároky: slunce, polostín, běžná zahradní půda spíše mírně vlhká

Použití: do smíšených nebo trvalkových záhonů, ve větších skupinách i solitérně

Zvláštnost: trubičkovité květy lákají hmyz s dlouhým sosáčkem, zejména noční motýly

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner