Rostlina měsíce

Listopadky

Chrysanthemum multifloraChryzantémy, lidově nazývané listopadky, pocházejí z Číny, kde byly kultivovány před více než dvěma tisíci lety a dodnes jsou ve znaku japonského císaře. Patří tak k nejstarším kulturním rostlinám lidstva a v současnosti zahrnují na pět tisíc různých kultivarů. Poupata nasazují listopadky pouze v době krátkého dne, a proto zdobí trvalkové záhony právě koncem léta a na podzim, kdy se dny zkracují.

Velkokvětá chryzantémaVelkokvětá chryzantémaV květinářstvích je můžeme koupit po celý rok, protože se pro tyto účely pěstují v tak zvaných řízených kulturách ve sklenících. Tyto kultivary však nejsou zimovzdorné.

 

 

 

 

 

Chrysanthemum multiflora Nejvyšší poptávka po chryzantémách je ke konci října u příležitosti Památky zesnulých, i když jejich uplatnění už dnes není omezeno pouze k ozdobě hrobů. V tomto období jsou nabízeny především kultivary Multiflora, vyznačující se obrovským množstvím menších květů v široké škále barev a kulovitým kompaktním růstem. Můžeme se setkat i s květy dvojbarevnými, většinou s jinak zbarveným středem nebo okrajem, plnými, poloplnými nebo jednoduchými.

 

 

 

Odrůdy listopadek se dělí podle ranosti do několika skupin

Velmi rané vykvétají v normální kultuře pěstované na volných plochách již koncem srpna a vyznačují se kompaktními květy a silnými stonky. Vrchol kvetení velmi pozdních odrůd nastává koncem října až začátkem listopadu. Dobu jejich kvetení můžeme ovlivnit zatemňováním, které se však u rostlin z řady Multiflora většinou neprovádí.

 

Chrysanthemum multifloraŠkála odrůd chryzantém je natolik rozsáhlá, že potřeba rostlin pro určité období se řeší volbou odrůdy. Pokud tedy nemáme listopadky na záhoně ve vlastní zahradě, můžeme si je opatřit v zahradnickém centru. Zakoupená správně ošetřovaná chryzantéma kvete šest až osm týdnů, není proto nutné kupovat rostliny se všemi uzavřenými poupaty. Plánujeme-li rostlinu umístit na terasu nebo ke vstupu do domu, vložíme ji do těžšího keramického obalu na květináč, protože jinak by se mohla působením větru převrátit a poškodit. Domů přineseným rostlinám zajistíme dostatečnou zálivku a přihnojení, nejlépe při každém zalévání (například hnojivem Kristalon plod a květ). V opačném případě se nasazená poupata přestanou vyvíjet, rostlina předčasně odkvete a přestane plnit svůj okrasný účel.

 

Odkvetlé chryzantémy můžeme sestřihnout a vysadit do volné půdy. Většina odrůd totiž přezimuje. Pokud ji na jaře přihnojíme a budeme zalévat, spolehlivě vykvete, i když nebude tak dokonalá jako v loňském roce.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner