Rostlina měsíce

Okrasné jabloně

Malus EveresteDo neuvěřitelného hávu květů se na jaře zahalí v parcích, zahradách a podél chodníků ve městech okrasné jabloně. Některé doslova svítí bílými voňavými květy, jiné zdobí různé odstíny růžové až po sytě tmavou. Na podzim se promění jako mávnutím kouzelného proutku na různě zbarvená malá, zato početná jablíčka. Příroda se štětcem v ruce se rozmáchla i u listů, někdy zelených, jindy na jaře nebo i v létě purpurových. Zvláště na podzim se vybarví většinou do teplých výrazných tónů. 

Malus Golden HornetMalus purpureaJejich vzhled a okrasnou hodnotu tvoří také nemalou měrou tvar koruny a větví, který vynikne zejména po opadu listů. Růst bývá velmi různý, od široce rozložitého a nepravidelného přes kulovitý, trychtýřovitý až ke vzpřímenému a sloupovitému. Podzimní a zimní zahradu nejvíc obohatí odrůdy, jejichž plody dlouho vydrží na stromě v původním tvaru a zbarvení. Ty pak potěší v mrazivých dnech nejen nás, ale hlavně ptáky hledající potravu. Naproti tomu některé zrají sice třeba již koncem srpna, ale brzo opadají a pod stromem je obsypou vosy a včely.

 

Malus Royal BeautyMalus sieboldiiDůležitým hlediskem při výběru je i různá odolnost k houbovým chorobám a pravidelnost v kvetení a plodnosti. Existují odrůdy, které se sice celé nádherně obalí květy, ale další rok nekvetou vůbec. Okrasným jabloním se daří, stejně jako plodovým odrůdám, na plně osluněném místě, kde budou bohatě kvést a jablíčka se plně vybarví. Nedaří se jim na extrémně suchém místě, pomalu zde rostou a plody brzo opadávají, ani na příliš mokrém a stinném, kde trpí chorobami. Různé odrůdy mají někdy rozdílné nároky na klimatické podmínky, některé mohou dobře plodit pouze v teplejších oblastech, jiným naopak svědčí vyšší polohy. Pokud roste jabloň na správném a dostatečně prostorném místě, bude bez větší péče těšit kolemjdoucí desítky let. Stačí občas odstranit proschlé větévky.

 

Dekorativní plody

 

Botanické jméno: Malus

Původ: vyšlechtěny především v Japonsku, Číně, Koreji, Nizozemsku, Německu, Polsku, Kanadě, USA, Anglii

Růst: opadavý keř nebo strom s různým tvarem koruny, výška 1-12 m, většinou 5-8 m

Květ: duben až květen, bílý, růžový, tmavě červený, někdy plný

Nároky: slunce, propustná, hlubší a výživná půda

Použití: solitéra do trávníku, ve skupinách, do alejí, miniaturní odrůdy do nádob

Zvláštnost: některé odrůdy mají silně převislý růst s větvemi až na zem

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner