Rostlina měsíce

Půdopokryvné jalovce

01_Juniperus_x_pfitzeriana_Goldkissen_DSC07748Mezi asi 70 druhy jalovců odlišných výškou, tvarem a dalšími znaky najdeme poměrně početnou skupinu s nízkým až plazivým růstem. Tyto nenáročné jehličnany zpevní a zakryjí svahy, které by se jinak špatně udržovaly. Působí uklidňujícím dojmem poblíž odpočívadel, vodních ploch a celoročně oživí i skalku. Vybranými druhy můžeme nahradit také v nepříznivých podmínkách trávník, bez úhony zvládnou i občasné pošlapání. 

01_Juniperus_horizontalis_Icee_Blue_DSC07667Jalovce sice neupoutají květy, zato nabízejí širokou paletu barev jehlic – od téměř žluté přes žlutozelenou k sytě zelené, modré a stříbřité. Jednotlivé druhy a odrůdy nejlépe vypadají v početnějších skupinkách zkombinované podle vzrůstu a barvy, pěkně doplní i listnaté keře.

 

01_Juniperus_horizontalis_Mother_Lode_DSC07661Jedním z nejnižších je jalovec polehlý (Juniperus horizontalis) se svými hustými, dlouhými, k zemi přisedlými větvemi. Původem japonský jalovec položený (J. procumbens) vysoký maximálně 50 cm v kultuře netvoří žádné plody. Trochu vyšší jsou některé kultivary našeho domácího, mimořádně pichlavého jalovce obecného (J. communis), který občas roste ve vzpřímené podobě na slunných lesních paloučcích.

01_Juniperus_horizontalis_Yukon_Belle_DSC07655

 

Před pořízením si zjistěte, jak konkrétní kultivar roste, a podle toho volte hustotu výsadby. Můžete si je namnožit i sami, nejlépe řízkováním. Jednoduše v létě zapícháte polovyzrálé řízky do propustné zeminy, přikryjete, aby nevysychaly, a budete je udržovat mírně vlhké. Jalovce naprosto bez úhony snášejí silný mráz, sucho i kamenité půdy. Stačí, když je na jaře zbavíme nečistot, například spadaných větviček a listí, a budou nám zase dělat radost. Přestárlé nebo překážející větve můžeme bez obav uříznout. Snad jedinou nevýhodou tohoto jinak široce využitelného keře je to, že některé druhy bývají mezihostitelem rzi hrušňové.

 

Botanické jméno: Juniperus

Původ: podle druhu Evropa, Asie, Čína, Japonsko, Severní Amerika

Růst: nízký, plazivý

Květ: dvoudomé rostliny, malé, samčí žluté a samičí zelené

Nároky: snáší různé druhy půd mimo podmáčených, slunce, polostín

Použití: půdní pokryv, zakrytí svahů, náhrada trávníku, na skalky

Zvláštnost: plody, tzv. jalovčinky z jalovce obecného se používají jako koření, pozor na záměnu s plody jiných druhů

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner