Rostlina měsíce

Mák východní

mak_Papaver_orientale_DSC05994K létu a vlnícímu se obilnému poli neodmyslitelně patří rudé vlčí máky. Za jejich příbuzným, mákem východním, nemusíme chodit, stačí, když ho pozveme do své zahrady. V květnu a červnu nás potěší svými velkými, zářivě zbarvenými květy, které vyrůstají na stvolech z široké růžice stříhaných listů. Uprostřed okvětních plátků bývá skryt tmavý střed, základ budoucí makovice a výrazné pestíky.


mak_Papaver_Trkenlouis_DSC00262Obrovské, až 18 cm velké, sametově jemné květy v pastelových barvách tvoří kontrast k výrazně osrstěným listům včetně poupat. K nejnádhernějším odrůdám patří ´Picotee´ s bílými květy orámovanými sytě oranžovým zvlněným okrajem nebo červený ´Türkenlouis´ se silně roztřepenými květy. Jeho krása však netrvá, podobně jako u planého máku, dlouho. Brzy po odkvětu zatahuje a nabírá síly na příští ohňostroj.

 

Kdo odkvetlý mák v záhovu nahradí

mak_DSC05674mak_Papaver_Karina_DSC01235Při výběru vhodných sousedů na tuto skutečnost myslete, aby vám nevznikala na záhoně větší holá místa. Nejlepší je, když budete pozorovat rostliny ve své zahradě a v okolí, protože v každé oblasti jsou fáze růstu a květu u jednotlivých druhů a odrůd trochu jiné. Vybírejte později narůstající druhy, jako například krásnoočka, jemný šater, některé ze slunce zvládajících bohyšek, nebo na podzim kvetoucí vysoké rozchodníkovce a japonské sasankovky, které převezmou štafetu. Rostliny okolo by zároveň měly být v době květu máků méně výrazně kvetoucí, nebo jen olistěné, aby neubíraly hlavnímu aktéru na pozornosti.

 

Množení

mak_DSC01241Pokud si chcete tyto krásné trvalky na zahradě více rozšířit nebo podarovat přátele, můžete je velmi opatrně rozmnožit dělením brzy na jaře nebo po zatáhnutí, přesazování snášejí hůře. Rostliny z výsevů bývají odlišné od rodičů. Máky pravidelně zásobujte silnější vrstvou rozleželého kompostu, aby měly dostatek přístupných živin.

 

Botanické jméno: Papaver orientale

Původ: Malá Asie, Kavkaz

Růst: rozložitá trvalka s dlouhými kůlovými kořeny, výška do 90 cm

Květ: bílý, růžový, červený, oranžový, nafialovělý, jednoduchý nebo plný, květen – červen

Nároky: slunce, lehký polostín, dobře propustná, úrodná půda

Použití: dominanta trvalkových záhonů, soliterně

Zvláštnost: Můžete zkusit pozdě na podzim i množení kořenovými řízky, které se ujmou v propustném, mírně vlhkém substrátu doma nebo v teplejším skleníku.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner