Rostlina měsíce

Řebříček

rebricek_A_m_Credo_P1170607Před časy, kdy se lidé při nemoci spoléhali a obraceli výhradně na přírodu a její dary, byl řebříček obecný (Achillea millefolium) používán na všechny možné neduhy. Z nenápadné trvalky rostoucí na loukách a okrajích cest se do našich zahrad přesunul ve formě početných a barevně odlišných odrůd. Výrazně červeně vykvétá ´Red Velvet´ nebo ´Cherry Queen´, cihlově například ´Terracotta´, nižší a drobnější je růžový ´Little Susie´. Rozmanité odstíny nabízejí ze semen množené skupiny ´Summer Pastels´ či ´Colorado´.

 

rebricek_Achilea_filipendulina_Coronation_Gold_DSC08081Mohutnější a vyšší vzrůst má řebříček tužebníkovitý (A. filipendulina) a jeho kultivary. Sytě žlutě svítí ´Coronation Gold´ či kompaktnější ´Gold Plate´. Většinou mají trsovitý růst, oproti řebříčku obecnému, který se rozrůstá podzemními výběžky a jehož stonky s plochými latami jsou celkem rovnoměrně rozmístěny na ploše.

rebricek_A_m_Feuerland_P1170577 Různé druhy a odrůdy zasazené poblíž se mohou křížit a ze semenáčků vyrůstají jedinci s překvapivými barvami. Vyhovuje jim spíše sušší místo, v příliš výživné a vlhké půdě mají zvláště vyšší odrůdy sklony k poléhání.

 

rebricek_A_m_Petra_P1170655rebricek_Achillea_millefolium_Paprika_DSC03578Volbu stanoviště je třeba přizpůsobit nárokům daného druhu, protože mimo těch nejobvyklejších a jejich kříženců jich existuje celá řada. Některé z nich vytvářejí pěkný dvoubarevný efekt, když starší laty hodně zesvětlají.

 

rebricek_Achillea_millefolium_Terracotta_P1080679Všechny řebříčky se výborně kombinují s klasovitě kvetoucími rostlinami, stačí jen sladit barvy květů. Vedle žlutých a oranžových vyniknou modré levandule nebo rozrazily či fialovomodré šajvěje. Růžové zase doplní bíle kvetoucí šalvěje nebo podtrhnou tmavší květy tón v tónu. K terakotovým se hodí i žlutá krásnoočka.

 

Botanické jméno: Achillea

Původ: A. millefolium - Evropa, Asie, Severní Amerika, Kalifornie

A. filipendula – Kavkaz, Írán, Afgánistán, stř. Asie

A. ptarmica – mírně vlhké louky od Skandinávie až na sever Španělska

Růst: podle druhu a odrůdy od nízkých skalkových až 1,2 m

Květ: bílý, žlutý, odstíny žluté, oranžové růžové a červené

Nároky: nenáročný, slunce, podle druhu nejčastěji sušší, propustná půda

Použití: trvalkové nebo smíšené záhony, skalkové partie, přírodní zahrady

Zvláštnost: Listy řebříčku obecného se kdysi používaly jako koření do piva. Mladé měkké přízemní listy před vyrašením květního stvolu se dají přimíchat do salátů a jako koření do polévek.


Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner