Rostlina měsíce

Pokojové azalky

grosse_Datei_6V tuto dobu vévodí pokojovým rostlinám bramboříky a azalky. Aby však mohly opakovaně dávat svou nádheru světu na odiv, mají obě rostliny specifické požadavky. Protože azalky pocházejí z vysokohorských lesů v Asii, vyhovuje jim nejlépe vlhké a chladnější prostředí. Zemina v květníku nesmí být přemokřená, ani nesmí přeschnout. Když se náhodou zpozdíte se zálivkou, nechte keřík dostatečně napít ponořený i s nádobou v odstáté vodě.

 

Nesnáší vápno, a proto je třeba zalévat výhradně měkkou vodou.

 

I hnojiva používejte pouze speciálně připravená pro rododendrony a azalky, začněte je mírně přikrmovat v jarních měsících po odkvětu. V příhodných podmínkách vydrží kvést po dlouhou dobu a můžete se z nich radovat klidně i dva až tři měsíce. K založení poupat na další rok potřebují po určité období nižší teplotu. Ideální je azalku přenést po „zmrzlých“ do zahrady a nechat ji tam načerpat nové síly přibližně do konce září, než nastoupí první mrazíky. Chladné noční teploty bohatou násadu nových poupat nastartují. Potom ji vrátíme zpět do bytu, ovšem nejprve raději do chladnější světlé místnosti. V tuto dobu také rosíme, aby si přivykla na sušší vzduch. Teprve když ukáže první květy, dáme si ji do obývací místnosti. Hotové divy dokážou s azalkami pěstitelé bonsají, o čemž se můžete přesvědčit na jejich výstavách. Mezi většinou zelenými nebo červenolistými výpěstky krásné květy jaksepatří vyniknou.

 

Botanické jméno: Rhododendron simsii (indická) nebo R. indicum var. obtusum (japonská azalka)

Původ: východní Asie, Čína nebo severní až jižní Japonsko

Růst: malý keřík, 10 – 50 cm vysoký, starší rostliny i více podle kultivaru

Květ: od bílých odrůd přes rozmanité odstíny růžové, lososové, červené a fialové až k dvoubarevným, jednoduché i plné, některé slabě voní, R. obtusum jsou většinou drobnokvěté

Nároky: náročnější pokojovka, stále mírně vlhký lehký rašelinový substrát, nesnáší vápník, teplota podle růstové fáze, rozptýlené světlo

Použití: většinou jako dárek v zimním období, živá dekorace vánočního stolu, bonsaje

Zvláštnost: V místnosti se převážně pěstuje choulostivější R. simsii s většími květy, naproti tomu R. obtusum může u nás růst i venku jako stálezelená nebo poloopadavá rostlina.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner