Věděli jste, že...

Nejlepší okamžik k zasazení stromu byl před dvaceti roky...

Arboretum... druhý nejlepší je teď. - čínské přísloví. Lidé sázeli stromy od nepaměti. Památné stromy byly a jsou připomínkou minulých událostí, aleje nás vedou krajinou a připomínají nám generace před námi. Stromy nás provázejí celý život. Unikátní arboretum, které stojí za návštěvu, najdete kousek od Prahy.

Arboretum Dagmar a Václava Havlových

Václav Havel získal během svého veřejného působení celou řadu vzácných dřevin od významných světových osobností. Ojedinělá sbírka stromů rostla díky péči jeho choti Dagmar Havlové v zámeckém parku v Lánech. Posléze byla přenesena do komplexu ekologických zahrad Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem , kde se tato živá kolekce

dřevin dále rozrůstá.

 

Idea a poslání

 Václav Havel: "Když v roce 1998 přivezla moje žena Dagmar první stromek taxus marci z Tchajwanu (jehož jehličí se mimochodem využívá k léčbě rakoviny), stal se prvním exemplářem nově zakládané botanické zahrady, kterou si vysnila a kterou umístila na zámku v Lánech. Během času oslovila na padesát známých osobností, například Hillary Clintonovou, jordánskou královnu Naar, Tomáše Baťu a další, a v následujících šesti letech přibyly do její sbírky nové přírůstky. I sázení těchto darů se ujaly známé kulturní a politické osobnosti a byla tak založena jistá tradice. Po skončení mého prezidentského období se zdálo vhodné, aby o tuto sbírku kdosi další láskyplně pečoval. Byla svěřena světoznámé firmě Botanicus z Ostré u Lysé nad Labem a alej se tak stala součástí jejich zahrad. Věřím, že bude místem krásy, klidu a rozjímání, z kterého se budou těšit návštěvníci všech generací."

Princ Charles: "Je mi velkým potěšením, že mohu být svědkem oživení zájmu o roli botanických zahrad, k němuž v posledních letech dochází po celém světě. Domnívám se, že to paradoxně může být tím, že si společnost stále více uvědomuje ztrátu potencionálně důležitých botanických zdrojů vinou přímého či nepřímého působení člověka. Je tedy velmi povzbudivé vidět návrh Arboreta Dagmar a Václava Havlových, které bude umístěno do organických zahrad společnosti Botanicus v Čechách.

Když jsem tyto zahrady navštívil před dvěma lety, byl jsem fascinován tím, jak Arboretum přispělo nejen k obnově místního venkova, vzdělání, povědomí o trvale udržitelném zemědělství a dalším hlavním otázkám botaniky v České republice, ale také tím, jak silný pozitivní vliv měl jeho úspěch na podobně smýšlející skupiny po celé střední a východní Evropě. Jsem přesvědčen, že bude i nadále šířit svůj vliv dál za hranice svých českých kořenů."

 

Strom v Arboretu zasadili

ArboretumSouha Arafat – Eliška Balzerová – Tomáš Baťa – Hillary Clinton – Táňa Fischerová – Ólafur Ragnar Grimsson – Dagmar Havlová – Christiane Herzog – Královna Paola – Diana Fowler LeBlanc – Lidra Meidani – Milka Mesi– Sam Nujoma – David Oddsson – Jón Olafsson – Miroslav Ondříček – Václav Postránecký – Yohey Sasakawa – Irena Schusterová – Ahmet Necdet Sezer – Sigfús R. Sigfússon – Jadran Šetlík – Aina Ulmane

Arboretum Dagmar a Václava Havlových

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner