Page 11 - Sestava 1

Basic HTML Version

Text
Martin Klíma,
foto
PRO VOBIS a Dreamstime
A
čkoliv brutnák (
Borago
) pochází
z teplých oblastí východně od
Středozemního moře, daří se mu
i v našich zeměpisných šířkách. Jako koření byl
z arabských zemí dovážen do Španělska, odkud se
rozšířil i do oblastí severně od Alp – nejprve do
pozdně středověkých klášterních zahrad, později
i za jejich ploty.
Ve středověku se brutnákové květy a listy používaly
jako prostředek pro posílení srdce a zklidnění
nervů, potlačení melancholických a depresivních
stavů a jako životabudič. Podával se také
námořníkům před jejich odjezdem do neznáma,
aby jim dodal odvahu a odvrátil černé myšlenky.
Keltové jej označovali za bylinu odvahy a dopřávali
si brutnákový čaj před bitvami.
Brutnák je jednoletá bylina s kůlovým kořenem,
z něhož vyrůstá nejprve listová růžice a později až
80 cm vysoký, většinou bohatě větvený stonek.
Listy dlouhé až 15 cm s přibývajícím stářím
vadnou a odumírají a podobně jako stonek jsou
hustě porostlé drsnými chloupky. Právě této
vlastnosti vděčí brutnák za svůj botanický název –
„borra“ znamená latinsky drsný, hrubý. Na
vrcholech stonků se na přelomu jara a léta
vytvářejí bohaté květní laty s nicími květy.
Poupata jsou často nejprve růžová, po rozvití
se barva okvětních lístků mění v nebesky
modrou, existují ale také bělokvěté kultivary.
Kvetoucí rostlina vypadá velmi pěkně, proto se
brutnák může použít i jako záhonová letnička.
Na pěstování není rostlina nijak náročná, často se
sama přesévá i v nesekaném trávníku. Vyhovuje jí
čerstvá, vlhčí, spíše vápenitá půda, na slunečném
stanovišti se velmi rychle rozroste.
Květy jsou oblíbené u včel a hmyzu, protože jsou
velmi bohaté na nektar. Květy a listy obsahují řadu
účinných látek – saponiny, slizoviny, biofenoly,
kyselinu křemičitou, vitamín C a řadu minerálních
látek, především draslík. Čaj z čerstvých listů
a květů odhleňuje a zklidňuje, čerstvé rozmačkané
listy hojí záněty a otoky. Účinné látky i aroma se
z dlouho skladovaných, mražených nebo
sušených listů rychle vytrácí, používají se proto
výhradně čerstvé. Jsou-li mladé, příjemně voní
a chutnají po okurkách, často se proto používají
do jarních salátů, ale také pro ochucení
pomazánek, pokrmů z vajec, rýže nebo ryb.
A pokud hotový pokrm ještě ozdobíte
blankytně modrými brutnákovými květy,
nemůžete v kuchyni slavit neúspěch.
n
51
ZAHRADA
V OBRAZECH
|
MODRÁ JE PROSTĚ DOBRÁ. NEVĚŘÍTE?
VYZKOUŠEJTE BRUTNÁK – POTĚŠÍ VÁS
NEJEN JEHO BLANKYTNĚ MODRÉ KVĚTY,
ALE I JEHO LÉČIVÉ SCHOPNOSTI. UŽ OD
ANTIKY SE TOTIŽ BRUTNÁK TĚŠÍ OBLIBY
U TĚCH, KTERÝM CHYBÍ ŽIVOTNÍ SÍLA,
RADOST ČI ODVAHA.
Mladé, na tenké proužky nakrájené listy brutnáku a hvězdičky modrých květů
jsou méně známou přísadou do salátů. Chutnají jemně po okurkách, labužníci v nich
údajně cítí i ústřice. Díky obsahu nektaru jsou květy nasládlé. Velmi pěkně vypadají jako
ozdoba listových salátů, ale i sladkých a pikantních tvarohových jídel, ovocných salátů,
krupicové kaše nebo pomazánek. Barevný a zdravý biosalát získáme smícháním květů
brutnáku, lichořeřišnice, fialek, macešek nebo pažitky, přikořenit můžeme několika
lístky lichořeřišnice.