Page 17 - Sestava 1

Basic HTML Version

podobně jako v Číně, kde jsou dodnes
součástí tradiční medicíny. Řada
druhů roste v tropickém klimatu
a obsahuje proto velké množství
aromatických látek. Překlenout zimní
období nám pomáhá možná i slunce
obsažené v plodech.
TIP:
Po drcení koření se může v mlýnku
nebo hmoždíři dlouho držet aroma daného
druhu. K neutralizaci vůně postačí rozemlít
hrst rýže. Těžkým žulovým hmoždířům
neodolají ani tvrdá koření jako badyán
nebo kmín.
49
ZAHRADA
V OBRAZECH
|
BADYÁN, KORIANDR, HŘEBÍČEK,
SKOŘICE… KLASICKÁ KOŘENÍ,
JEJICHŽ VŮNĚ PROSTOUPÍ PŘI
VÁNOČNÍM PEČENÍ CELÝM DOMEM,
JSOU ZÁROVEŇ OSVĚDČENÝMI
DOMÁCÍMI PROSTŘEDKY PROTI
RŮZNÝM NEDUHŮM. POMÁHAJÍ
LÉPE STRÁVIT TĚŽKÁ SVÁTEČNÍ
JÍDLA, ZMÍRŇUJÍ PŘÍZNAKY
DOPROVÁZEJÍCÍ NACHLAZENÍ,
UVOLŇUJÍ SVALOVÉ NAPĚTÍ NEBO
ZLEPŠUJÍ NÁLADU.
Text
Jana Morávková,
foto
Dreamstime
S
ilná koření obsahují řadu éterických
olejů, flavonoidů, tříslovin a hořčin,
které detoxikují organismus,
prohřívají a stimulují náladu. Abychom se
z jejich účinků mohli těšit, je třeba koření
nejprve rozdrtit v hmoždíři, kávovém mlýnku
nebo mlýnku na koření a připravit z nich
horký nápoj s mlékem nebo svařit ve vodě –
záleží na receptu. Některé druhy se hodí také
pro vnější použití jako hřejivý zábal proti
bolesti zad nebo svalovému napětí.
V Indii se léčebné účinky intenzivních druhů
koření využívaly už před více než 5000 lety,
PROTI CHŘIPKOVÉ INFEKCI
Teplota, kašel a bolest kloubů jsou typickými průvodními jevy chřipky. Pomocí kořeněného čaje se lépe
vypotíme a budeme se cítit lépe.
Čtyři lžičky mleté nebo drcené pravé skořice svaříme s dvěma centimetry čerstvého, na
plátky pokrájeného zázvoru a dvanácti drcenými hřebíčky v litru vody, necháme 15 minut
provařit, scedíme a naplníme do termosky. Každé dvě hodiny zředíme jeden díl tohoto
koncentrátu dvěma díly horké vody a pomalu pijeme.