Page 10 - upoutavka

Basic HTML Version

v obrazech
42
UžitkoVá zahrada
Jedna zahrada, jedna rodina a vůle živit
se tím, co se urodí z vlastní sklizně. Tato
myšlenka není nijak převratná, dříve
bývalo obvyklé, že na venkově lidé
žili pouze z vlastní úrody a vlastního
hospodářství. Dnes se začíná znovu
probouzet k životu – je ale reálná?
S
Našemalá
farma
od odšťavňovačů přes sušičky
ovoce až třeba pro mrazicí pulty.
Ale je skutečně možné žít pouze
z produktů z vlastní zahrady?
Do jaké míry dokáže jednu rodinu
uživit zahrada o velikosti 500 m
2
?
Vybrali jsme rostliny a živočichy,
jejichž pěstování a chov nejsou příliš
náročné, a spočítali jejich výnos.
Sen, který se v poslední době
stává trendem – nezávislost
na potravinářském průmyslu,
průmyslovém zemědělství
a hospodářských krizích. Když ne
úplná, tak alespoň v maximální
možné míře, kterou nám umožňují
momentální životní podmínky.
Američané tento trend nazývají
minifarming – živit se jen tím,
co roste a žije na vlastní zahradě.
John Seymour, anglický farmář
a spisovatel, tomu v 70. letech
říkal samozásobování. Zdá se,
že podmínky pro takový režim
dozrávají v současné době
v souvislosti s trendem života
ve stylu bio. Trh navíc nabízí řadu
zařízení, která dříve byla záležitostí
svépomocné výroby:
TexT
Martin KlíMa
|
foTo
DreaMstiMe a PrO VOBis
zelenina
Pokud si nechcete kupovat (téměř)
žádnou zeleninu, potřebujete plochu
kolem 40 m
2
na jednu osobu.
Připočteme-li zhruba pětinu na cesty,
vychází plocha 48 m
2
na osobu.
Podle statistik vedou u nás
v konzumaci čerstvé zeleniny
rajčata následovaná mrkví,
okurkami a cibulí. Na dalších
místech žebříčku pak jsou salát,
zelí, kedlubny a květák. Čím více
těchto plodin budeme pěstovat, tím
méně jí budeme muset kupovat.
Kromě toho je vhodné vsadit na
výnosnou zeleninu, například
mangold
(cca 5 kg/m
2
)
mrkev
(cca 3 kg/m
2
)
rajčata
(cca 4 kg/m
3
)
cukety
(cca 4 kg/m
3
)
fazole
(cca 3 kg/m
2
)
Pro pokrytí zásob zeleniny i na
zimní období je vhodné pěstovat
i zeleninu určenou pro skladování
(mrkev, dýně, červená řepa)
a zimní zeleninu (kadeřávek, pór,
čekanka, pastinák) – samozřejmě
za předpokladu, že máme vhodný
prostor pro skladování (studený
sklep nebo garáž).
Pro maximální výtěžnost je třeba
pečlivě promyslet pěstební plán,
pak je možné získat 2-3 kg zeleniny
z m
2
. Například pór můžeme
vysazovat po raných bramborách,
špenát po cibuli nebo rané mrkvi.
Šikovně zvolené smíšené kultury
jsou prevencí chorob a napadení
škůdci. Každý rok před prvními
výsevy zapravíme do svrchní vrstvy
půdy kompost a dbáme i na střídání
různých druhů v závislosti na jejich
nárocích na živiny.
Fakta
Konzumovat zeleninu pouze z vlastní
produkce je možné za předpokladu, že
máme dostatek prostoru, dobrý plán,
zkušenosti a trochu času.
Výnos:
3 kg zeleniny/m
2
a rok
Plocha:
40 m
2
/osobu
Čas:
30-40 min/m
2
a rok
Náklady:
cca 60 Kč/m
2
a rok
farming
Mini