Page 13 - vybrany_titul_5_15_ZvO.indd

Basic HTML Version

47
drtič
lis
Moštovny a pálenice bývaly ještě před pár desítkami let součástí každé větší vesnice.
Napilno mívaly právě na podzim a v letech s bohatou úrodou jablek a dalšího ovoce.
Dnes zažívá výroba moštů renesanci, i když spíše jen v domácích podmínkách.
Moštováním jablek získáme čistou ovocnou šťávu plnou prospěšných látek a můžeme si
být jisti, že takto vytvořená šťáva neobsahuje žádné přidané látky a ochucovadla.
Ovoce je třeba nejprve rozdrtit
Prvním zařízením je drtič, který
ovoce, nejčastěji jablka, podrtí na
drobné kousky. Nejlevnější jsou
drtiče s ručním pohonem, ty ovšem
nejsou určeny pro větší množství
jablek, nicméně pro občasnou
výrobu moštu z několika desítek
kilogramů jablek postačují.
O drcení se starají většinou dva
protiběžné válce s hroty. Vhodnější
jsou varianty s elektrickým
pohonem nebo s pohonem ruční
elektrickou vrtačkou. To proto, že
práce s nimi není tak namáhavá
jako s klasickými ručními drtiči.
Zároveň je z nich získaná drť
rozmělněna na drobnější kousky,
což má značný vliv na výtěžnost.
Samostatnou kapitolou je drticí
nádoba s rotačním nožem
poháněným ruční elektrickou
vrtačkou. Nachází se přesně mezi
ručními a plně elektrickými drtiči,
a to i cenově. Zařízení funguje
v podstatě jako velký mixér a umí
podrtit nejen ovoce, ale například
i zeleninu a suché pečivo a může
být využito i pro přípravu krmení
pro drobná hospodářská zvířata.
Kvalitnější drtiče bývají vyrobeny
z nerezové oceli, která je odolnější
vůči opotřebení a dobře odolává
kyselinám obsaženým v ovocné
šťávě. Snadnější je zároveň údržba
a umývání, nemusíte se totiž bát
poškození lakovaného povrchu.
Šťávu vymačká lis
Z vytvořené drti získáme šťávu
vymačkáním v lisu. Pro potřeby
běžné rodiny bohatě postačí lis
s objemem lisovacího koše okolo
deseti litrů, při větší produkci už je
vhodnější variantou lis s objemem
koše 20 až 40 litrů.
V nabídce výrobců jsou lisy
mechanické a hydraulické. Pro
běžné lisování přebytků jablek
je dostačující mechanický lis
s příslušnou velikostí lisovacího
koše, který lze rozpojit na dvě
poloviny a snadněji tak vyjmout
nadrcené a vylisované směsi.
Celodřevěné lisy vyniknou i jako
vhodný doplněk na zahradu či
chalupu. Při samotném lisování
je vhodné do koše použít filtrační
sáček, který filtruje vytékající šťávu
a zároveň usnadňuje následné
kdo si chce vyrábět mošt v domácích podmínkách, musí si kromě dostatečného
množství ovoce pořídit ještě dvě nezbytná zařízení.
Ruční lis na ovoce z Oblastního průmyslového
podniku Polička – ideální pro využití v běžné
domácnosti
Před lisováním je třeba ovoce
nejprve rozmělnit v drtiči
hmota připravená k lisování se
nechá chvíli odstát, aby pustila
šťávu a lisování bylo efektivnější