Page 11 - ZvO_2_2016_web

Basic HTML Version

45
Text
Julie Bláhová
|
foto
Dreamstime
Jednou z bylinek, které se na jaře využívají k pročištění organismu, je medvědí česnek.
Jeho jméno je odvozené od česnekového aroma a medvědů, kteří ho po zimním spánku
vyhledávají. Kromě nich jej k jarní očistné kůře používali ale i staří Slované.
Síla
medvědího česneku
M
Medvědí česnek je vytrvalá, až 30 cm
vysoká bylina. Vyrůstá z podzemní
cibule a vytváří velké kopinaté až
úzce vejčité listy a přímý bezlistý
stonek s lichookolíkem bílých květů.
Plodem je tobolka.
V teplejších lokalitách se začínají
cibule medvědího česneku probouzet
už na konci února, spíše však
později. Nejčastěji se vyskytují ve
vlhké, mírně kyselé humózní půdě
v lužních lesích a podél potoků, je
možné si je ale zasadit i na zahradě.
Sklízejí se listy, které jsou z celé
rostliny nejaromatičtější. Kvést
začíná rostlina na konci května, kdy
jsou už listy ke sběru nevhodné.
Jednou z předností medvědího
česneku je vysoký obsah vitaminu C
(až 150 mg/100 g). Další významnou
látkou obsaženou v medvědím
česneku je alicin, který pomáhá
při nachlazení, respiračních
onemocněních, chřipce a angíně,
ale i při průjmu, zácpě, kvasinkové
infekci, mykóze, oparu a hojení ran.
Jedná se však o nestálou látku –
trvanlivost alicinu je 16 hodin při
23 °C. Medvědí česnek by proto
měl být do jídelníčku zařazován
pravidelně.
Za zmínku stojí také obsah železa,
které bývá deficitní zejména u dětí,
těhotných žen a aktivních sportovců.
V kuchyni se medvědí česnek
používá jako česnek kuchyňský –
do tvarohových pomazánek, polévek,
pod maso nebo místo špenátu.
Nejúčinnější je sice v čerstvém stavu,
můžete si ho ale také zamrazit.
Listy stačí proprat ve studené vodě,
dobře osušit, nasekat nahrubo
a v uzavíratelném sáčku uložit
do mrazáku.
Medvědí česnek má
podobné vlastnosti
jako česnek kuchyňský,
na rozdíl od něj nejste
ale po jeho požití cítit
česnekovým aroma.
Krémová polévka
Na másle osmahněte 50 g šalotky, podlijte
ji bílým vínem a přidejte 50 g oloupaných
a rozkrájených brambor. Víno přiveďte k varu,
pak přilijte 0,5 l kuřecího vývaru a vařte,
dokud nebudou brambory hotové. Přidejte
200 g pokrájených listů medvědího česneku,
čtyři vejce a 100 ml smetany, krátce povařte
a polévku pak rozmixujte dohladka. Na závěr
dochuťte solí a pepřem.