Page 12 - ZvO_2_2016_web

Basic HTML Version

Věděli jste, že dýně, fazole a cukrová kukuřice
tvořily základ potravy indiánů? Kromě toho, že je
na dlouhou dobu zásobily z dnešního pohledu
energeticky vydatnými poživatinami, prospívaly
také kvalitě půdy a nezabraly mnoho místa.
Užitková zahrada
Kukuřici, fazole a dýně
pěstovali
na svých polích kromě Mayů a Aztéků také indiáni
v Severní Americe. Metoda společného pěstování se
nazývá tři sestry nebo také milpa, což je aztécké označení
s významem pole nebo rodinné pole s kukuřicí.
Rostliny se ideálním způsobem doplňují: kukuřice jako
hlavní kultura slouží fazolím jako opora. Fazole
pomocí hlízkových bakterií na svých
kořenech vážou vzdušný dusík
a částečně ho vylučují do půdy,
kde ho využije kukuřice.
Dýně pokrývá půdu, brání
odparu vody a přímému
slunečnímu záření
a pozitivně tak působí
na půdní život.
Milpa je tradičním
způsobem
hospodaření na
malých políčkách.
Zásobuje zemědělce
důležitými
surovinami: kukuřice
je obilovinou pro
přípravu chleba a tortily
a stejně jako dýně je
bohatá na škrob a vitamíny.
Doplňují je fazole s vysokým
obsahem bílkovin.
sestry
ze záhonu
v obrazech
46