Tip na nákup
Otestujte si půdu na své zahradě
Budete zakládat nový trávník? Chcete si udělat vřesoviště? Před tím, než začnete cokoliv podnikat na své zahrádce, je třeba zjistit půdní reakci. Hodnota pH je důležitý údaj, který vypovídá o přítomnosti vápníku v půdě. Podle obsahu vápníku v půdě rozlišujeme půdy silně kyselé (pH 4), kyselé (pH 5), slabě kyselé (pH 6), neutrální (pH 7) a zásadité (pH více jak 7). Většině rostlin včetně trávníku vyhovuje slabě kyselá až neutrální půda. Pouze některým druhům, například vřesovištním rostlinám, vyhovuje vyšší kyselost půdy. Na jakoukoliv větší odchylku reagují rostliny špatným růstem, žloutnutím listů a nedostatečnou tvorbou plodů. Pokud si nejste jisti, jaké pH má půda na vaší zahradě, přijde vám určitě vhod Půdní pH test od firmy Neudorff , pomocí něhož snadno zjistíte hodnotu pH ve vzorku půdy.
Půdní pH test obsahuje testovací zkumavku, kterou naplníte vzorkem půdy, doplníte destilovanou vodou, přidáte testovací tabletu, uzavřete a důkladně protřepáte, dokud se tableta nerozpustí. Roztok necháte ustát, dokud nebude zcela čirý, a pak porovnáte zabarvení kapaliny s barevnou škálou na přední straně obalu. Takto jednoduše zjistíte hodnotu pH půdy. Do kyselé půdy můžete dodat potřebné množství vápníku. Vápník podporuje rozkladné procesy v půdě.. Výjimečně u rostlin kyselomilných (rododendrony, azalky, borůvky), je naopak třeba kyselost půdy zvýšit přidáním rašeliny.
Mírně kyselé půdy (pH 6 až 7) podporují látkovou výměnu v půdě a přispívají tak k výživě rostlin. Příliš mnoho vápníku omezuje schopnost rostlin přijímat fosfor a stopové prvky, proto patří test kyselosti půdy k základním úkonům nejen na zahradě, ale na jakékoliv pěstební ploše včetně zemědělské půdy.
Ideální hodnota pH pro pěstování některých druhů zeleniny a okrasných rostlin
4,5-6,5
Borůvky, brusinky
5,0-7,0
Brambory
5,5-6,5
Třešeň, maliny, ostružiny; cypřiš, jalovec, smrk, jedle; šeřík; většina trvalek, přenosných a balkonových rostlin
5,5-7,0
Chřest, ředkvičky, ředkev, okurky, špenát; rebarbora, rybíz červený, višeň; borovice, modřín, tis
5,5-7,5
Hlávkový salát, tykve, šalotka, rajče
6,0-7,0
Brokolice, kadeřávek, kukuřice, pažitka; hrušně, jabloně, lískové ořechy, meruňky; okrasný trávník, louka; zerav (túje); zlatice
6,0-7,5
Celer, červená řepa, fazole, květák, máta peprná, pórek, růžičková kapusta, zelí; angrešt, švestky, ringle , rybíz černý a bílý; ptačí zob, buk
6,5-7,5
Cibule, černý kořen, hrách, kedlubna, mrkev; jahody