Tip na nákup
Čerstvé houby po celý rok
Stýská se vám v kuchyni po čerstvých houbách? Houby nyní můžeme pěstovat po celý rok – potřebujeme jen kus dřeva nebo slámu nebo naočkovaný balík.
Jednou z dřevokazných, v kuchyni využitelných hub je hlíva ústřičná s nezaměnitelným aroma a léčivým účinkem, známá především z tradiční čínské medicíny. Tato houba obsahuje velké množství aminokyselin, vitamín C, B, dále obsahuje draslík, fosfor aj. blahodárně působící látky.
Hlíva se vyznačuje protizánětlivým účinkem. Používá se při virových, bakteriálních i plísňových onemocněních. Příznivě působí při léčbě hemeroidů, křečových žil, bércových vředů. Mimo jiné snižuje cholesterol v krvi. Houba se hodí do polévek, gulášů, k ochucení zeleninových směsí,do těstovin i rizota.
V zahradnických centrech můžeme zakoupit jednak balík substrátu s naočkovaným podhoubím, jednak soupravu pro celoroční pěstování. Hlívu můžeme pěstovat celoročně při stálé teplotě 18 °C a 90% vzdušné vlhkosti. Pro rozvoj hub potřebujeme kousek dřeva, špalík, větev nebo piliny listnatého stromu či krátce nařezanou a svázanou slámu. Pokud budeme podhoubí udržovat stále vlhké, začne postupně prorůstat do dřeva.
Světlo houby potřebují až při tvorbě plodnic, a to minimálně 10 hodin denně. V zimě proto musíme houbám přisvětlovat, od pozdního jara už není třeba.