Fauna na zahradě

Sýkora koňadra

Sýroka koňadraV nepoužívané pumpě, kovové trubce, schránce na dopisy, kropicí konvi či odhozené plechovce nebo staré botě – tam všude můžeme teď v dubnu najít hnízda sýkory koňadry (Parus major). Kromě přirozených stromových dutin a vyvěšených budek totiž brzy na jaře samičky obsazují i nejpodivnější dutiny, které vystelou vysokou vrstvou mechu a v ní vykrouží z chlupů hluboký důlek.


Sýroka koňadraV hnízdě bývá 7-12 a někdy i 15 bílých červenavě kropenatých vajíček. Počet vajíček vzrůstá od jihu k severu paralelně s prodlužujícími se letními dny a tím i s možností obstarat více potravy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Hnízdí od dubna do července dvakrát ročně. Potravu tvoří hmyz, olejnatá semena a plody. Při vyhledávání potravy klovou silným zobáčkem a přitom drží - jako jen velmi málo jiných ptáků - potravu na podložce oběma nohama.

 

Sýroka koňadraSýkora koňadra je největší a nejtěžší evropská sýkora (13,5 - 15 cm, 20 g) . Snadno ji lze určit podle žluté spodní části s černým pruhem uprostřed, lesklé modročerné hlavy s velkými bílými skvrnami na tvářích, mechově zeleného hřbetu a tenké bílé pásky na modrošedých křídlech. Zobák a nohy jsou silné. Pohlaví jsou stejná, ale samec má obvykle sytěji žlutou spodní část s širokým černým pruhem uprostřed, který tvoří ve středu břicha černou skvrnu. Samice je trochu světleji žlutá a má užší a mnohdy přerušený černý pruh. Mladí ptáci se podobají dospělým, ale mají žlutavou skvrnu na tváři bez úplného černého okraje zespodu.

 

Parus majorZe všech evropských sýkor má největší životní areál: celá Evropa, většina Asie po Kamčatku a Kurily na severu, Indii, Malajsii a Indonésii na jihu a v severní Africe. Díky své přizpůsobivosti žije téměř všude - ve všech typech lesů, v tajze daleko na Sibiři, v horách až k hranici lesa i v blízkosti člověka v parcích a zahradách. V ČR hnízdí na celém území, se stoupající nadmořskou výškou se její početnost zmenšuje. V horách patří mezi běžně hnízdící druhy do přibližně 1000 m. n. m., najdeme ji i v 1200 m. Změny v početnosti nejsou patrné, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 milionu párů. Stabilní jsou i stavy v celé Evropě, čítají více než 46 milionů párů.

 

Zdroj: http://www.biolib.cz/cz/taxon/id8950/

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

25

červen

Svátek má Ivan

Trávník posekaný ve dnech Raka za dorůstajícího měsíce rychle doroste.

Zvěrokruh

Po celý den je Měsíc ve znamení Raka

vychází

zapadá

03:54

20:15

05:32

21:20

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner