Fauna na zahradě

Sýkora koňadra

Sýroka koňadraV nepoužívané pumpě, kovové trubce, schránce na dopisy, kropicí konvi či odhozené plechovce nebo staré botě – tam všude můžeme teď v dubnu najít hnízda sýkory koňadry (Parus major). Kromě přirozených stromových dutin a vyvěšených budek totiž brzy na jaře samičky obsazují i nejpodivnější dutiny, které vystelou vysokou vrstvou mechu a v ní vykrouží z chlupů hluboký důlek.


Sýroka koňadraV hnízdě bývá 7-12 a někdy i 15 bílých červenavě kropenatých vajíček. Počet vajíček vzrůstá od jihu k severu paralelně s prodlužujícími se letními dny a tím i s možností obstarat více potravy. Na vejcích sedí samička a sameček ji zásobuje potravou. Hnízdí od dubna do července dvakrát ročně. Potravu tvoří hmyz, olejnatá semena a plody. Při vyhledávání potravy klovou silným zobáčkem a přitom drží - jako jen velmi málo jiných ptáků - potravu na podložce oběma nohama.

 

Sýroka koňadraSýkora koňadra je největší a nejtěžší evropská sýkora (13,5 - 15 cm, 20 g) . Snadno ji lze určit podle žluté spodní části s černým pruhem uprostřed, lesklé modročerné hlavy s velkými bílými skvrnami na tvářích, mechově zeleného hřbetu a tenké bílé pásky na modrošedých křídlech. Zobák a nohy jsou silné. Pohlaví jsou stejná, ale samec má obvykle sytěji žlutou spodní část s širokým černým pruhem uprostřed, který tvoří ve středu břicha černou skvrnu. Samice je trochu světleji žlutá a má užší a mnohdy přerušený černý pruh. Mladí ptáci se podobají dospělým, ale mají žlutavou skvrnu na tváři bez úplného černého okraje zespodu.

 

Parus majorZe všech evropských sýkor má největší životní areál: celá Evropa, většina Asie po Kamčatku a Kurily na severu, Indii, Malajsii a Indonésii na jihu a v severní Africe. Díky své přizpůsobivosti žije téměř všude - ve všech typech lesů, v tajze daleko na Sibiři, v horách až k hranici lesa i v blízkosti člověka v parcích a zahradách. V ČR hnízdí na celém území, se stoupající nadmořskou výškou se její početnost zmenšuje. V horách patří mezi běžně hnízdící druhy do přibližně 1000 m. n. m., najdeme ji i v 1200 m. Změny v početnosti nejsou patrné, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 milionu párů. Stabilní jsou i stavy v celé Evropě, čítají více než 46 milionů párů.

 

Zdroj: http://www.biolib.cz/cz/taxon/id8950/

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

26

duben

Svátek má Oto

Během dorůstajícího měsíce je vhodná doba pro výsev a výsadbu.

Zvěrokruh

Ve 3.57 vstupuje Měsíc do znamení Býka

vychází

zapadá

04:48

19:13

05:10

19:10

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner