Fauna na zahradě

Kavka obecná – zvláště chráněný druh

Corvus_monedulaObecně se má za to, že kavek v naší republice pozvolna ubývá a patří proto k silně ohroženým druhům. S touto informací se určitě ztotožní každý, kdo ale neprojíždí například tramvají přes pražské Dejvické náměstí. V některých čtvrtích Prahy kavky vytvářejí velice početné kolonie a při troše štěstí je můžeme pozorovat i v nejrušnějším centru. Kavka je totiž velice adaptabilní druh, dovede si nalézt kdekoliv dostatek potravy a neopovrhne ani odpadky. Zanedbatelným faktorem v její vazbě na město není ani vynikající nabídka hnízdních možností, obzvláště ve staré zástavbě, jejíž údržba, jak víme, poněkud pokulhává. 

Základní údaje

7390017-a-jackdaw-corvus-monedula-in-the-citySuperStock_4141-28240Kavka obecná (Corvus monedula) je podstatně menší než vrána nebo havran, přibližně velikosti hrdličky zahradní. Zbarvení převážně černé; týl, krk a spodina těla šedé. Osidluje světlé lesy, skály a zříceniny, města i vesnice. Živí se zejména semeny, ale také hmyzem. Hnízdí v koloniích. Hnízda se nacházejí v dutinách, ve štěrbinách skal a staveb, na půdách apod. Samice snáší v dubnu obvykle 4 až 5 vajec a zatímco je zahřívá, samec jí přináší potravu. O mláďata pak pečují společně oba rodiče. Naše kavky jsou vesměs stálé nebo přelétavé; mimo dobu hnízdění je lze často zastihnout ve společnosti havranů.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

21

listopad

Svátek má Albert

Dny Kozoroha jsou vhodné pro hrabání spadaného listí.

Zvěrokruh

Ve 9.15 vstupuje Měsíc do znamení Kozoroha

vychází

zapadá

07:26

16:11

09:45

18:38

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner