Jak se co dělá

Babiččiny recepty

Známe to všichni majitelé zahrádek a jabloní v nich. Začíná znovu období sběru padaných jablek a hlavně jejich zpracování. Mužská část pěstitelů se spíše věnuje tekutým výrobkům, ženská zase marmeládám a koláčům. Možná vás budou inspirovat kuchařské předpisy pro hospodyňky, jak je v roce 1936 přinesl časopis Rádce z Předmostí.

 

 

Zavátá jablka

150 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 5 bílků, 170 g cukru moučka, asi 6 středně velkých jablek, ovocná marmeláda

Z mouky, másla a žloutku vypracujeme na vále těsto a necháme asi 30 minut odpočinout. Ztuhlým těstem vyložíme dortovou formu a mírně vytáhneme po stranách. Jablka oloupeme, rozkrojíme na poloviny, vyjmeme jádřince a dusíme do měkka v cukrové vodě. Měkká jablka vybereme na talíř a necháme vychladnout. Otvory vyplníme marmeládou, srovnáme na upečený základ a zakryjeme sněhem z bílků a moučkového cukru. Koláč posypeme cukrem a zapečeme, aby sníh zrůžověl.

Jablka v medu

1 kg jablek, 250 g medu, skořice v celku

Zralá, ale tvrdší jablka vložíme na 1-3 minuty do vařící vody, vyjmeme, propláchneme ve studené vodě a oloupeme. Rozkrájíme na věší kousky, srovnáme do zavařovacích lahví a zalijeme medem. Přidáme kousek skořicové kůry, pečlivě uzavřeme a sterilizujeme asi 30 minut v páře. Chceme-li mít med čistý a průzračný, postavíme ho předem na 30 minut do vroucí vody a sebereme pěnu utvořenou na povrchu.

Jablečná marmeláda s medem

1 kg prolisovaných jablek, 0,5 kg medu, citronová kůra

Zralá jablka se omyjeme, necháme okapat, pokrájíme i se slupkou, zbavíme jaderníků a rozvaříme s trochou vody na kaši. Prolisujeme, přidáme med, citronovou kůru a vaříme do zhoustnutí.

Jablkové smaženice

Půl hrnku polohrubé mouky, hrnek mléka, dva žloutky, 1 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, jablka (nejlépe letní)

Z přísad připravíme řídké těsto a zlehčíme sněhem ze dvou bílků. Jablka oloupeme, nakrájíme na velmi jemné plátky – čím tenčí, tím lepší, a vmícháme do těsta. Do rozpáleného oleje vykrajujeme velkou lžící těsto a lijeme placičky, které usmažíme. Ještě horké posypeme cukrem se skořicí nebo vanilkovým cukrem, můžeme podávat také s krémem nebo hustou malinovou šťávou.

Jablečný chlebovec

0,5 l mletého suchého chleba, 750 g jablek, 60 g másla, 100 g cukru, dvě lžičky skořice, mléko

Jablka oloupeme a nakrájíme. Vymažeme ohnivzdornou misku, na dno dáme vrstvu mletého chleba, pokapeme mlékem, navrstvíme jablka posypaná skořicovým cukrem a tak pokračujeme, dokud není miska plná. Na poslední chlebovou vrstvu naklademe několik kousků másla a zapékáme v troubě asi 45 minut.

Jablková pěna

6 jablek, 12 kávových lžiček cukru, citronová šťáva, rum, 2 bílky

Jablka oloupeme, zbavíme jader a s trochou vody a cukru udusíme naměkko. Poté prolisujeme jemným sítem, smícháme s 12 lžičkami cukru, trochou citronové šťávy a rumu. Do studené směsi vmícháme sníh ze dvou bílků a vyšleháme do pěny. Vychlazenou podáváme s oplatky.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

19

říjen

Svátek má Michaela

Dny Vah při ubývajícím měsíci jsou vhodné pro podzimní výsadbu růží.

Zvěrokruh

Po celý den je Měsíc ve znamení Vah

vychází

zapadá

06:31

17:02

05:44

17:22

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner