Jak se co dělá

Sklízíme drobné letní ovoce

malinaSklizeň drobného letního ovoce patří k radostem letního zahradničení. Důležité je umět je nejen vypěstovat, ale i správně sklízet a uchovávat na zimu.

 

Sbíráme plody aneb konzumace za čerstva

ostruinaDrobné ovoce je křehčí a snadno se při sklizni otlačí či dokonce rozmačká. Jahody trháme opatrně za stopku,

tak zabráníme otlačení. Maliny a ostružiny trháme pravidelně, jakmile dozrávají. Malinu jemně stáhneme z květního lůžka, to zůstane na stopce. Rybíz češeme v hroznech, poté jemně stáhneme ze stopek. U angreštu býváme opatrní na rozmačkání plodů.

 

Uchování - zmrazením nebo zavařování

jamDrobné ovoce se dá jednoduše zamrazit, ale poté se může hůře používat - při rozmrazování se často poškodí. Pokud bychom rádi pouze odsypávali různé druhy ovoce na koláč, dort či zmrzlinu a zachovali pěkný tvar i barvu, je vhodné plody nejprve rovnoměrně rozprostřít na tácu. To je také výhodné například u malin a ostružin, které dozrávají postupně. Poté plody jednoduše sesypeme do sáčků nebo krabiček. Jahody je lépe zamrazovat celé, stejně jako maliny, rybíz, angrešt. Třešně a višně zmrazujeme vypeckované. Drobné ovoce se dá zavařit jako kompot nebo ovocné pyré, dělají se z něj marmelády či džemy. Pro zavařování používáme místo konzervantů a cukru med. Tak budou naše dobrůtky výborně chutnat a navíc budou zdravé.

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

2017

19

říjen

Svátek má Michaela

Dny Vah při ubývajícím měsíci jsou vhodné pro podzimní výsadbu růží.

Zvěrokruh

Po celý den je Měsíc ve znamení Vah

vychází

zapadá

06:31

17:02

05:44

17:22

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner