Jak se co dělá
Letní péče o levanduli, hrách a rybíz
Pokud chceme levanduli udržovat ve formě vzhledného keříku, je třeba ji po odkvětu seříznout. Odstraníme odkvetlá květenství a navíc horní třetinu výhonků. V mírných podmínkách a v případě silného růstu můžeme řez opakovat ještě v dubnu, kdy zkrátíme rostlinu o další třetinu. Starší keře levandule jsou silně dřevnaté a většinou zdola vyholují, proto je vhodné nahradit je jednou za pět až šest let novými rostlinami.Hrách je užitečný i po sklizni
V průběhu července sklidíme většinu dřeňového hrachu. Doba konzumace nastává, když jsou zrna zcela vyvinutá, ale ještě měkká, a lusky jsou sytě zelené. Později sklizený hrách není chutný a nezměkne ani při vaření. Odplozené rostliny pouze seřízneme těsně nad zemí – zelená část patří na kompost, kořeny ponecháme v půdě, protože na nich žijí hlízky bakterií, které váží dusík a mohou ho uvolňovat pro následující plodiny.
Rybíz potřebuje naši péči
Také rybíz potřebuje po sklizni naši péči. Nejprve je třeba odstranit plevel pod keři, půdu mírně nakypřit, nejlépe malými kovovými hrabičkami, přidat organické hnojivo a mírně jej zapracovat do půdy. Poté zavlažíme a půdu namulčujeme, abychom udrželi vláhu v půdě co nejdéle. Pozor – rybízy koření poměrně mělko a hlubší zpracování půdy poškozuje jejich kořeny. Řez budeme provádět až na jaře.