Jak se co dělá
Bobule pozdního léta - třezalka a dřín
Ačkoliv v srpnu už polokeře dřevitých třezalek dávno nezdobí typické, zářivě žluté květy, jejich okrasný efekt se v tuto dobu nevytrácí: plody, červené bobule, vydrží na rostlině po celý podzim, dokud je nezničí první mráz. Dřevité třezalky nejlépe rostou v polostínu na chráněných, teplých stanovištích, přesto nejsou zcela mrazuvzdorné. Zejména stálezelené druhy je třeba na jaře seříznout až u země, aby zesílily a hustě obrazily. Třezalky prakticky netrpí chorobami ani škůdci, hodí se jako solitéry nebo ve skupinách v sousedství trvalek kvetoucích na podzim.Dřín
Také dřín obecný (Cornus mas) zaujme na konci léta červenými protáhlými bobulemi s peckou, které jsou však na rozdíl od třezalky jedlé, ba dokonce zdravé a chutné, ovšem pouze za předpokladu, že stačí na keři dozrát do plné zralosti a vlivem sucha předčasně neopadají. Temně červené plody mají jemně nakyslou chuť, lze je konzumovat jak syrové, tak ve formě různých džemů, ovocných vín nebo rosolů.