Jak se co dělá
Čerstvá petržel i v zimě
Pro přípravu jídel je neocenitelná petržel. V letním období je získání čerstvé přísady do jídel snadné, v zimě je její dostupnost obtížnější. Proto listovou i kořenovou petržel zasadíme do kořenáčů a celou zimu ji můžeme průběžně sklízet. Rostliny vyryjeme ze země a co nejrychleji umístíme do květináče, protože na vzduchu jejich kořeny trpí.
Kořenovou petržel sázíme tak hluboko, jak rostla v zemi před vyjmutím.
Do jednoho květináče zasadíme co nejvíce rostlin, abychom mohli sklízet dostatek čerstvé natě. Rostliny kořenové petržele vysazujeme na vzdálenost pěti centimetrů, u listové postačí vzdálenost tři centimetry. Pak vložíme osázené kořenáče až po okraj do volné půdy a důkladně zalijeme, aby řádně zakořenily. Rostliny necháme mírně přejít mrazem (budou lépe obrážet) a následně přeneseme do chladnější místnosti v domě, kde můžeme celou zimu sklízet čerstvou nať do jídel.