Jak se co dělá
Skladování mrkve přes zimu
Ačkoliv je možné mrkev samozřejmě zamrazit podobně jako jinou zeleninu, po rozmražení ztrácí svou typickou sladkou chuť. Vhodnější je skladování v písku tak, jak se to dělávalo dříve – stačí ukroutit (ne odříznout) nať a neumytou mrkev poskládat do bedny s pískem tak, aby se plody nedotýkaly. Ideální místo pro uložení bedny s mrkví je chladný sklep s teplotou těsně nad bodem mrazu. Písek by neměl nikdy zcela vyschnout, neměl by být ale ani zcela promáčený.Vtipná, ale nekvalitní mrkev
Při podzimní sklizni mrkve se občas zasmějeme, to když sklidíme podobně pokroucené plody jako na obrázku. Příčinou podobných deformací je těžká nebo špatně zpracovaná půda. Pokud v ní mladý, měkký kořen mrkve narazí na překážku, například kámen, uhne ze svého přímého růstu kolmo dolů, někdy se i rozdvojí či jinak zdeformuje. Mrkev je pak sice jedlá a stejně chutná jako kvalitně rostlé kořeny, hůře se však čistí a zpracovává.
V kamenité nebo těžké půdě je proto vhodnější pěstovat kultivary s kulovitým nebo kratším kořenem.