Jak se co dělá
Tajemství úspěšného pěstování zeleniny
V zimních měsících máme čas naplánovat si osázení zeleninových záhonů. Zní to možná trochu fádně, ale na jaře bude na zahradě najednou spousta práce a na úvahy a plány čas nezbude. Zejména zeleninové záhony je třeba promyslet poměrně detailně, abychom se dočkali bohaté úrody bez zbytečného hnojení a namáhavého zpracování půdy. Úspěch tkví v plánovaném střídání plodin s různými nároky na živiny na stejném stanovišti. Díky různým druhů živin odebíraných z půdy a různé hloubce prokořenění zůstává lépe zachována úrodnost půdy a dochází k jejímu provzdušnění bez náročného rytí. Střídání plodin také omezuje šíření chorob a škůdců a do jisté míry potlačuje vegetaci úporných plevelů.Rostliny jedné čeledi pěstujeme na jednom místě v odstupu alespoň tří let
Vyplatí se proto rozdělit si plochu pro pěstování zeleniny na tři části (trati) a rostliny různých čeledí na nich střídat: V prvním roce patří do prvního záhonu rostliny tak zvané první trati (velmi náročné na živiny), na druhý záhon rostliny druhé trati (středně náročné) a na třetí rostliny třetí trati (nenáročné na živiny). V dalším roce se pořadí posune o jeden záhon, takže stejné rostliny se na stejném místě objeví až ve čtvrtém roce.
Rostliny 1. trati: zelí, květák, růžičková kapusta, okurky, brambory, pórek, celer, cukety, dýně. Půdu je třeba připravit už na podzim, zapracovat do ní kompost a organické hnojivo.
Rostliny 2. trati: cibule, česnek, mrkev, červená řepa, fenykl, salát, špenát, ředkvička, kedlubna. Do půdy zapracujeme na jaře kompost a podle potřeby doplníme v průběhu vegetace.
Rostliny 3. trati: fazole, hrách, bylinky. Pouze kompost.