Jak se co dělá
Hrušky na zimu
Lednové hrušky nejsou žádná vzácnost, můžete si je koupit v každém supermarketu. Chuťově ale s plody dozrálými na slunci moc společného nemají. Přitom existuje řada odrůd, které konzumní zralosti dosahují právě uprostřed zimy. Musejí růst na plně osluněném stanovišti, aby dostatečně vyzrály, a sklízejí se co nejpozději na podzim. Ve chladném sklepě pak postupně dozrávají a jakmile se barva jejich jader zbarví do hněda, je nejlepší čas k jejich konzumaci.Zimní hrušně: Bohemica, Carola, Decora, Delta, Dicolor (na obrázku), Konference, Lucasova, Pařížanka aj.
Pečené medové hrušky
Ingredience - podle potřeby:
vlašské ořechy, máslo, zralé hrušky, mletá skořice, mletý zázvor, med
Postup přípravy receptu:
Zralejší (ne přezrálé) hrušky oloupeme, okrájíme stopky a rozpůlíme. Jádřince vydlabeme. Vlašské ořechy nasekáme.
Zapékací misku vymažeme máslem, poklademe hruškami řeznou stranou nahoru a pomažeme medem. Posypeme ořechy, zázvorem, skořicí a na každou hrušku dáme kousíček másla.
Troubu předehřejeme asi na 170 °C a hrušky zapékáme asi 20 - 30 minut podle typu trouby. Hrušky nezralé potřebují delší dobu, aby změkly.
Pečené medové hrušky dáme na talíře, kde je ještě podle chuti můžeme pokapat medem, případně ozdobit ušlehanou smetanou, rozpuštěnou čokoládou apod. Pečené hrušky podáváme teplé a ihned po přípravě.
Recept jsme našli na: Vareni.cz