Jak se co dělá
Rebarbora jako první zelenina
Jakmile na jaře stoupne teplota, začíná rebarbora vystrkovat první růžky ze země. Než dosáhne sklizňové velikosti, bude to ještě trvat dlouhé týdny, ale tuto dobu si můžeme výrazně zkrátit přirychlením. Stačí celý trs překlopit velkým kbelíkem a zvýšit tak rostlině teplotu. V anglosaských zemích se pro tento účel vyrábějí speciální terakotové nádoby s odnímatelným poklopem, kudy se přes den rebarboře pouští světlo. I bez této pomůcky však můžeme sklízet chutné řapíky už začátkem dubna.
Správná sklizeň rebarbory
Reveň neboli rebarbora bývala dříve součástí každé venkovské zahrady, dnes se na ni trochu zapomíná. Mladé, křehké výhony obsahují velké množství vitamínu B, kyseliny jablečné, vápník, draslík, vlákninu a řadu dalších prospěšných látek. Řapíky sklizené do poloviny června lze konzumovat syrové, starší pouze oloupané a tepelně opracované. Při sklizni listy i s řapíky z trsu vytrhneme nebo vykroutíme, nikdy neseřezáváme, protože zbytky stonků by zahnívaly a mohly by infikovat celý trs.