Jak se co dělá
Hnojiva vlastní výroby
Každoroční úbytek humusu z okrasných i zeleninových záhonů je třeba doplňovat novým organickým materiálem, případně průmyslovými hnojivy. Přírodě bližší a ekologicky přijatelnější je samozřejmě využívání místních zdrojů a vlastních odpadů. Zahrada a dům nám jich nabízí celou řadu – od zbytků z kuchyně přes posekanou trávu, seřezané trvalky, spadané listí až po hnůj. To vše lze nejlépe zužitkovat v kompostu, který lze při správném založení používat už za půl roku, v případě použití termokompostéru dokonce ještě dříve.Přehození kompostu urychlí jeho zrání
Kompost založený loni na podzim je třeba brzy na jaře přeházet. Svrchní vrstvy totiž během zimy nestačily zetlít a jejich přemístěním dovnitř kompostu urychlíme rozkladný proces. Přeházený kompost můžeme nechat letos zrát a použít ho příští rok pro výsadby, nebo už v průběhu letošního léta jako mulč. Při práci si všímejme také kvality kompostované hmoty – pokud je suchá, je třeba ji prolít, aby mohlo probíhat tlení. Je-li naopak kompost příliš vlhký, chráníme ho fólií před srážkami.