Jak se co dělá

Co dokáže bazalka

19Především italská kuchyně se bez této byliny neobejde a hojně ji využívá do těstovin a salátů. V zahradě potřebuje bazalka teplé, slunné místo a pravidelné přihnojování. Na začátku vegetace zaštipujeme, aby se hojně rozvětvila, později je lepší sklízet jen jednotlivé lístky bez stonku. Vyzkoušejte ji do bramborového salátu, hustých polévek, sekané, do omelety a k rajčatům. Pokud ji chceme uchovat na zimu, je vhodnější ji zamrazit než sušit. Bazalka je rostlina, která patří do čeledi hluchavkovitých neboli pyskatých.

Vyskytuje se asi v 60 druzích, roste téměř na všech kontinentech od tropického až po mírný pás.


14244Za její původní vlast je považována Indie. Hojně se vyskytuje také v zemích jihovýchodní Asie. K nám se rozšířila pravděpodobně ze Středomoří v 16. století. Ve staročeské kuchyni se užívala jako zelené koření, přísada olejů, ale také v lidovém léčitelství a pro náboženské účely, nejčastěji spolu se šalvějí, tymiánem, saturejkou, majoránkou, mátou, meduňkou a dalšími bylinkami. Je ceněná hlavně pro velký obsah silic a tříslovin, ale také minerálních látek a vitamínu C.


V minulém století byla částečně opomíjená. Na výsluní se znovu dostala zejména v souvislosti s trendy ekozemědělství a biopotravin, které se v naší kuchyni začaly prosazovat v porevolučním období. Částečně lze její návrat do české kuchyně nalézat i v souvislosti s otevřením hranic a pronikáním jiných národních kuchyní do našich jídelníčků.

Zdroj a další informace: http://www.labuznik.cz/ingredience/bazalka/

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner