Jak se co dělá
Správná sklizeň rebarbory
Reveň neboli rebarbora bývala dříve součástí každé venkovské zahrady, dnes se na ni trochu zapomíná. Mladé, křehké výhony, které lze už od února rychlit pod neprůsvitnými nádobami, obsahují velké množství vitamínu B, kyseliny jablečné, vápník, draslík, vlákninu a řadu dalších prospěšných látek. Řapíky sklizené do poloviny června lze konzumovat syrové, starší pouze oloupané a tepelně opracované. Při sklizni listy i s řapíky z trsu vytrhneme nebo vykroutíme, nikdy neseřezáváme, protože zbytky stonků by zahnívaly a mohly by infikovat celý trs.
Rebarborový koláč s tvarohem a skořicí
Ingredience
1 vejce,150 g másla, 100 g cukru moučka, 300 g mouky hladké, špetka soli, 2 balení vanilkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 350 g rebarbory, 1 balení skořicového cukru, žmolenka
Postup přípravyZ mouky, moučkového cukru, másla, špetky soli, jednoho vanilkového cukru a vejce uhněteme na vále těsto. Můžeme je vložit na chvilku do lednice, ale není nutné. Formu na koláč vymažeme olejem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy, anebo vymačkáme přímo ve formě. Na dně na několika místech propícháme vidličkou.
Smícháme jeden tvaroh s vanilkovým cukrem a potřeme jím těsto. Rebarborové řapíky oloupeme, nakrájíme na cca 0,5 cm plátky a nasypeme na tvaroh. Posypeme skořicovým cukrem a podle chuti můžeme přisladit. Takto připravený koláč posypeme sladší žmolenkou a pečeme na 190 °C cca 35 minut.
Recept a foto: www.poslirecept.cz