Jak se co dělá
Bylinky ze supermarketu nevyhazujte
Zatímco dříve se petržel, bazalka, šalvěj či pažitka prodávaly sklizené ve svazečcích, dnes najdeme v supermarketech živé rostliny v malých květináčích. Má to řadu výhod – v obchodě vydrží déle čerstvé a také doma je můžeme pěstovat za oknem, protože většinou nespotřebujeme celou rostlinu najednou. Když sklidíme i poslední lístek, nemusíme bylinky vyhazovat. Vysadíme-li je do truhlíku nebo na venkovní záhon, znovu obrostou a poslouží nám minimálně ještě jednou.Co všechno dokáže bazalka
Především italská kuchyně se bez této byliny neobejde a hojně ji využívá do těstovin a salátů. V zahradě potřebuje bazalka teplé, slunné místo a pravidelné přihnojování. Na začátku vegetace zaštipujeme, aby se hojně rozvětvila, později je lepší sklízet jen jednotlivé lístky bez stonku. Vyzkoušejte ji do bramborového salátu, hustých polévek, sekané, do omelety a k rajčatům. Pokud ji chceme uchovat na zimu, je vhodnější ji zamrazit než sušit.