Jak se co dělá
Častá sklizeň – jemnější chuť
Ve snaze získat co největší okurky nebo rajčata necháváme často plody na rostlinách zbytečně dlouho a připravujeme se tak o lepší chuť. Právě rajčata, hrách, fazole, cukety nebo saláty chutnají nejlépe, sklízíme-li je mladé. Zejména fazole je třeba postupně probírat každý den a postupně zpracovávat. V polovině července už můžeme sklízet také brokolici – tvoří-li po stranách menší hlávky, na rostlině je ponecháme, protože ještě dorostou. Zeleninu sklízíme pokud možno brzy ráno, dokud je křehká.Jak uspokojit žíznivá rajčata
Rajčata, ale i okurky a papriky jsou druhy náročné na zálivku. Vhodnější je zalévat méně často, ale vydatně, a použít mulč, který zabrání odpařování vody. Zároveň je třeba při zalévání nesmáčet listy, abychom nepodporovali rozvoj houbových chorob. Vhodnou pomůckou pro zálivku jsou větší hliněné květináče zapuštěné nejlépe již při výsadbě blízko kořenů. Při zalévání pak květináče naplníme vodou, která se bude postupně vsakovat jak výtokovým otvorem, tak stěnami květináče.