Jak se co dělá
Sběr a sušení šípku
Šípky se sbírají v září a říjnu před prvními mrazíky, kdy už jsou vyzrálé, tvrdé a mají intenzivní červenou barvu. Po přejití mrazy měknou a trhají se už jen pro šípkové víno.
Sušit by se měly co nejrychleji a v tenkých vrstvách. Sušení při pokojové teplotě trvá ovšem dlouho a hrozí znehodnocení šípků, využívá se k němu proto sušička, pootevřená trouba nebo plech na rozehřátých kamnech. Teplota při sušení by měla být zhruba 60 °C, zkušené bylinkářky navíc radí každý šípek namáčknout, což sušení urychlí.
Obsah účinných látek v šípcích ale s postupem času výrazně klesá, nevyplatí se je proto ve velkém skladovat. Zásoby si každý rok obnovujte, protože loňské šípky nemají už téměř žádné účinky.