Jak se co dělá

Jak udržet přes zimu jablka křupavá

dreamstime_11709663Jak správně uložit jablka po sklizni, aby zůstala dlouho křupavá a chutná? Správné podmínky pro skladování pomohou zachovat nejen chuť, ale i cenné vitamíny, minerály, organické kyseliny a jiné pozitivně působící látky.

Zimní odrůdy jablek mohou zůstat křupavé a chutné přes celou zimu, pokud jsou správně uskladněny. Ideálním místem pro uložení plodů je větraný sklep. Poslouží ale i například prázdná chladná garáž, nevyužívaná chodba, krytá lodžie apod. Nejdéle jablka uchováme v plné kvalitě při teplotách mezi 2-8°C. Skladovací prostor by měl být větraný, chráněný proti promrznutí a zároveň s dostatečnou vlhkostí vzduchu (relativní vlhkost vzduchu kolem 90 %).

 

Přes zimu ve studni

Ať se to zdá jakkoliv zvláštní, studna je ideálním místem pro skladování jablek. Teplota i vlhkost mají ideální hodnoty a v patřičné hloubce[M1]  zůstávají prakticky neměnné. Jablka v proutěném koši, spuštěná do studně na pevném laně nad hladinu vody, vydrží kvalitní až do příchodu jara.

 

Pomůže i mech

Svraskání a měknutí jablek během skladování zabráníme, proložíme-li jednotlivé vrstvy dobře vysušeným mechem rašeliníkem. Plody lze také zabalit jednotlivě do mechu. Náhradou rašeliníku může být i měkký papír.

Plody vrstvíme na sebe do papírové krabice, proutěného koše nebo dřevěné přepravky.

 

Sdílet
 

LUNÁRNÍ kalendář

Data nejsou k dispozici.

Fanděte nám na facebooku
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner

Doporučujeme

ZK_2017_3DZde v prodeji

  • Banner

Partneři

  • Banner
  • Dřevostavby
  • Banner