Jak se co dělá
Jak udržet přes zimu jablka křupavá
Jak správně uložit jablka po sklizni, aby zůstala dlouho křupavá a chutná? Správné podmínky pro skladování pomohou zachovat nejen chuť, ale i cenné vitamíny, minerály, organické kyseliny a jiné pozitivně působící látky.
Zimní odrůdy jablek mohou zůstat křupavé a chutné přes celou zimu, pokud jsou správně uskladněny. Ideálním místem pro uložení plodů je větraný sklep. Poslouží ale i například prázdná chladná garáž, nevyužívaná chodba, krytá lodžie apod. Nejdéle jablka uchováme v plné kvalitě při teplotách mezi 2-8°C. Skladovací prostor by měl být větraný, chráněný proti promrznutí a zároveň s dostatečnou vlhkostí vzduchu (relativní vlhkost vzduchu kolem 90 %).
Přes zimu ve studni
Ať se to zdá jakkoliv zvláštní, studna je ideálním místem pro skladování jablek. Teplota i vlhkost mají ideální hodnoty a v patřičné hloubce[M1] zůstávají prakticky neměnné. Jablka v proutěném koši, spuštěná do studně na pevném laně nad hladinu vody, vydrží kvalitní až do příchodu jara.
Pomůže i mech
Svraskání a měknutí jablek během skladování zabráníme, proložíme-li jednotlivé vrstvy dobře vysušeným mechem rašeliníkem. Plody lze také zabalit jednotlivě do mechu. Náhradou rašeliníku může být i měkký papír.
Plody vrstvíme na sebe do papírové krabice, proutěného koše nebo dřevěné přepravky.