Jak se co dělá
Zimní řez dřevin
Řez je pro ovocné dřeviny velmi důležitým zásahem, kterým si zajistíme spolehlivou násadu plodů.
Vhodným řezem udržujeme dřevinu ve vitálním stavu. Správně prováděným řezem prodlužujeme její životnost, u ovocných dřevin podporujeme plodnost, ovlivňujeme a regulujeme množství násady plodů.
Charakteristika zimního řezu
Zimním řezem rozumíme ošetření dřevin v období vegetačního klidu, tedy od prosince do začátku kvetení.
Pro tento řez je charakteristické silné podpoření růstu rostlin v následném jarním období. Zimní řez je vhodný pro téměř všechny druhy dřevin, kromě choulostivých, snadno namrzajících: peckoviny řežeme výhradně za vegetace, na jaře, na začátku kvetení, skořápkaté ovoce na jaře až začátku léta, v polovině července. Výjimkou je líska, která dobře snáší předjarní řez.
Obecně provádíme dva typy řezu – hluboký a mělký. Hlubokým řezem obecně podpoříme dřevinu ve vegetativním růstu, mělkým naopak v plodnosti.
Jak postupovat
Při zimním řezu odstraňujeme suché či napadené výhony. Dále odstraňujeme konkurenční či křížící se větve, nebo ty, které rostou dovnitř koruny. Pracujeme pomalu a s rozmyslem, abychom nepoškodili růstový vrchol a zároveň zachovali přirozený habitus (tvar) dřeviny.
Pozor, zde hnízdí ptáci!
Pokud nestihneme zimní termín řezu do konce února, odložíme tuto práci na jaro až začátek léta. Od března totiž v korunách stromů a keřů hnízdí mnoho druhu ptáků, vyčkáme proto do doby, než vyvedou mladé.