Jak se co dělá
Sklízíme drobné letní ovoce
Sklizeň drobného letního ovoce patří k radostem letního zahradničení. Důležité je umět je nejen vypěstovat, ale i správně sklízet a uchovávat na zimu.
Sbíráme plody aneb konzumace za čerstva
Drobné ovoce je křehčí a snadno se při sklizni otlačí či dokonce rozmačká. Jahody trháme opatrně za stopku,
tak zabráníme otlačení. Maliny a ostružiny trháme pravidelně, jakmile dozrávají. Malinu jemně stáhneme z květního lůžka, to zůstane na stopce. Rybíz češeme v hroznech, poté jemně stáhneme ze stopek. U angreštu býváme opatrní na rozmačkání plodů.
Uchování - zmrazením nebo zavařování
Drobné ovoce se dá jednoduše zamrazit, ale poté se může hůře používat - při rozmrazování se často poškodí. Pokud bychom rádi pouze odsypávali různé druhy ovoce na koláč, dort či zmrzlinu a zachovali pěkný tvar i barvu, je vhodné plody nejprve rovnoměrně rozprostřít na tácu. To je také výhodné například u malin a ostružin, které dozrávají postupně. Poté plody jednoduše sesypeme do sáčků nebo krabiček. Jahody je lépe zamrazovat celé, stejně jako maliny, rybíz, angrešt. Třešně a višně zmrazujeme vypeckované. Drobné ovoce se dá zavařit jako kompot nebo ovocné pyré, dělají se z něj marmelády či džemy. Pro zavařování používáme místo konzervantů a cukru med. Tak budou naše dobrůtky výborně chutnat a navíc budou zdravé.