Rostlina měsíce
Zavinutka čili monarda
Milovníky čajů jistě potěší vonné druhy zavinutky. Obsah silic v nati totiž může nahradit bergamotovou silici známého anglického čaje Earl Grey. Monarda vytváří asi 80 cm vysoký keř. Má pilovité, vejčité listy uspořádané v lichopřeslenech, které podpírají listeny. Mají trubkovitý, pětizubý kalich a dlouhou, dvoupyskou korunu. Květy jsou šarlatově červené, růžové a bílé . Monardě vyhovuje stanoviště na plném slunci až polostínu a vždy dobře propustná půda. Je plně mrazuvzdorná. V zahradě našla uplatnění zavinutka podvojná (Monarda didyma), se svými mnoha okrasnými kultivary, jako je do října růžově kvetoucí ´Marshalls Delight´, či vysoký červeně kvetoucí ´Cambridge Scarlet´.
Stará severoamerická léčivá bylina
Kvete od července do září. Její listy i květy se odedávna používají v přírodním léčitelství. Monarda je americká prérijní rostlina. Její označení „ red bergamot" (červený bergamot) či beebalm" (včelí balzám, balzám na včelí bodnutí) napovídá jak o jejích léčivých tak kulinářských schopnostech. Monarda byla využívaná indiány jako bylina zklidňující trávení a povzbuzující chuť k jídlu, utlumující bolest kloubů, hlavy, žaludku, i jako antiseptikum, čistící rány s hojivými účinky. Lze ji doporučit při nachlazení a horečkách. Rozdrcené čerstvé listy zklidňují bolest při bodnutí hmyzem.
Díky obsahu vonných a aromatických silic se hojně využívá v kuchyni. Mladé listy chutnají po mátě či meduňce a starší spíše po oregánu. Hodí se jako koření na maso, do omáček i polévek, čerstvá nať do salátů. Jedlé květy můžeme použít na ozdobu dezertů, příloh i salátů. Pro využití v kuchyni se doporučuje druh Monarda fistulosa, ssp. menthifolia a Monarda citroodora, která se vyznačuje výraznou citronovo-bergamotovou vůní a nejlépe se hodí pro výrobu čajů.