Rostlina měsíce
Rakytník řešetlákový
I přes poměrně značnou popularizaci zůstává rakytník stále na okraji zájmu tuzemských pěstitelů i přesto, že je rostlinou do jisté míry unikátní – ke konzumaci, případně k léčebným účelům lze totiž využít všechny její části od kořene přes kůru, listy, květy až po plody. Má to však jedno ale – rostlina je silně trnitá a sběr plodů je poněkud problematický.Rakytník (Hippophae rhamnoides) je velmi nenáročnou dřevinou, s výjimkou podmáčených půd mu vyhovuje jakékoliv stanoviště na plném slunci. Velmi dobře odolává přísušku i větším mrazům. Keře rostou poměrně volně, do šířky až několika metrů. Rostlina je dvoudomá – vysazovat je třeba vždy samčí a samičí rostlinu (samčí mají větší a hustší pupeny). Začátkem podzimu dozrávají kulovité plody oranžové až oranžovočervené barvy, které na keřích vydrží dlouho do zimy. Tehdy je také nejvhodnější je sklízet – stačí pod keř rozprostřít plachtu a plody setřást. Důvod? Plody jsou měkké, při sklizni na podzim se snadno rozmačkají, a navíc sklizeň komplikují husté trny.
Plody rakytníku jsou přirozenou zásobárnou vitamínu a dalších zdraví prospěšných látek. Obsahují vitamíny A, B, C, D, F, K (potřebnou denní dávku vitamínu C obsahuje jediná bobule rakytníku!), organické kyseliny, cukry, třísloviny a další látky. Podporují imunitní systém, urychlují rekonvalescenci, stimulují činnost jater, plic, trávicího systému, léčí žaludeční vředy, tlumí bolest. Rakytníkové masti se používají při popáleninách, akné a různých kožních potížích. Má prokazatelně protinádorové účinky, organismus čistí od toxických zplodin, pomáhá při revmatismu.
Aby zůstaly všechny tyto vlastnosti zachovány, je nejvhodnější užívat rakytník bez tepelné úpravy, nejlépe ve formě šťávy. Plody lze uchovat přes zimu v mrazáku.
Rakytník v cukru
Kilogram rakytníkových plodů prosypeme kilogramem cukru, naskládáme do sklenic, povrch zasypeme cukrem, uzavřeme a dáme na dno ledničky. Užíváme postupně syrové plody k přímému konzumu. Po odebrání vždy doplníme horní vrstvu cukru.
Domácí rakytníkový sirup
Tři litry rakytníkových plodů co nejvíce rozmačkáme, zalijeme dvěma litry vlažné vody s lžičkou kyseliny citronové a necháme do druhého dne stát. Směs přecedíme, vymačkáme a přidáme krystalový cukr (na litr šťávy kilogram cukru). Zahřejeme, nevaříme a za stálého míchání necháme cukr rozpustit.