Rostlina měsíce
Temnoplodec černoplodý
Blízký příbuzný našeho známého jeřábu červeného nese pro svou podobnost s ním často přezdívku černý jeřáb (Aronia melanocarpa). Pěstuje se jako stromek či keř pro své černé plody, které jsou o trochu větší než černý rybíz, měkké, příjemně pikantní.
Obsahují vitamín C, železo a další mikroprvky, za zmínku stojí vysoký obsah jódu. Zpracovávají se stejně jako jedlé jeřabiny nebo rybíz: čerstvé do ovocných salátů či pohárů, připravit z nich můžeme výborné pikantní kompoty, marmelády, šťávy a vína. Dají se také dobře sušit, aniž by podléhaly plísním. Plody lze sklízet ze stromu postupně od září do konce října, neboť zralé vydrží dlouho na stromě, kde se nekazí. Natrpklou chuť můžeme „srazit" uložením do mrazničky na 24 hodin.
Indiánské kmeny znaly aronii velmi dobře a plodům přisuzovaly léčebné účinky. Z Ameriky ji do Evropy přivezl Ivan Mičurin na počátku 20. Století a vyšlechtil několik mrazuvzdorných odrůd. Z bývalého Sovětského svazu se keř rozšířil přes Ukrajinu a Polsko dále do Evropy.
Kromě přírodního druhu lze koupit také některý z kultivarů, například ´Briliant´ s nádherným podzimním vybarvením listů, nebo ´Viking´ a ´Nero´, které mají větší plody, a také jsou schopny samooplození, takže nám stačí pěstovat pouze jednu rostlinu.
Temnoplodec se nejlépe daří na slunném stanovišti, i když snáší i polostín. Důležité je zbytečně dřevinu nezastřihovat, protože nejvíce plodí na konci větví. Optimální velikost a tvar udržuje sám.